Yargıtay: Gelin kaynanayla yaşamak zorunda değil

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay: Gelin kaynanayla yaşamak zorunda değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2004 05:12

Yargıtay, kaynanası ve kayınbabasıyla aynı evde rızası dışında yaşatan kocasını ve evini terk eden kadını haklı bulurken, aslında bu şartları sunan erkeğin eşini terk ettiği yorumunu yaptı.

Kayınvalidesi ve kayınbabası ile aynı evi paylaştığı gerekçesiyle evini terk eden kadının açtığı boşanma davası Yargıtay'a taşındı. Dosyaya bakan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, terk sebebi ile boşanma davası açma hakkının terk edilen eşe ait olmasına rağmen, evini terk eden kadının açtığı boşanma davasının kabul edilebilir olduğunu belirtti.

Dairesi, kararda, ‘‘Davacı kadın, kayınvalidesi ve kayınbabasıyla birlikte oturdukları evi terk etmiştir. Bu durumda bağımsız, ortak konut seçiminden kaçınarak, eşinin rızası hilafında kendi anne babasıyla oturmaya mecbur bırakan koca, eşini terk etmiş sayılır. Terk edilen kadındır. Bu halde terk sebebiyle boşanma davası açma hakkının kadına ait olduğu açık ve tartışmasızdır’’ yorumunu yaptı.

Daire, evini terk eden kadının dava sürecinde mahkeme kanalıyla eşine, ‘‘sosyal ve ekonomik durumuna uygun bağımsız ev temin etmesi ve bu eve çağırılması’’ yönündeki ihtarın ise geçersiz sayılmasını istedi. Yargıtay kararında Türk Medeni Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle artık, ortak konutu seçmenin münhasıran kocanın yükümlülüğünde olmadığı belirtilerek, ‘‘Eşler oturacakları konutu, birlikte seçerler. Eşlerin birlikte seçtikleri bir konut bulunmadığına göre ihtar geçersizdir’’ denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!