Yargıtay, Bolşevik Parti'lilerin cezasını bozdu

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay, Bolşevik Partililerin cezasını bozdu
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 23, 2004 10:05

Kurulduğundan bu yana kuşlama(*) ve pullama eylemleri yaptığı saptanan Bolşevik Parti’ye üye oldukları iddiasıyla 2 yıldır cezaevinde hükümlü bulunan Mehmet Deste ve arkadaşlarına "yasa dışı örgüt yöneticiliği ve üyeliği" iddiasıyla verilen mahkumiyet kararı, Yargıtay tarafından örgütün niteliği gözönünde bulundurularak, bozuldu.

Haberin Devamı

Alman vatandaşı Mehmet Deste ve yedi arkadaşı 11 Temmuz 2002 tarihde İzmir ve Denizli’de yapılan operasyonlarda gözaltına alındı. Deste ve arkadaşları çıkarıldıkları ilk duruşmada tutuklandı. Bir sene boyunca yargılanan sekiz kişi 24 Temmuz 2002 tarihinde İzmir DGM tarafından "Bolşevik Parti-Kuzey Kürdistan/Türkiye" örgütü yönetici ve üyeleri oldukları gerekçesiyle hapis cezasına mahkum edildi.

 

4’ER YIL HAPİS CEZASI

 

İzmir DGM, Mehmet Desde’nin liderliğinde; Maksut Karadağ, Mehmet Bakır, Şerafettin Parmak ve Hüseyin Habib Taşkın’ı yasadışı örgütü kurdukları gerekçesiyle Terörle Mücadele Yasası uyarınca 4 yıl 2’şer ay ağır hapis ve 7 milyar 270 milyon 135 bin lira ağır para cezasına çarptırdı. İzmir DGM, Ergun Yıldırım, Ömer Güner ve Metin Özgünay’a da "yasadışı örgüte ve örgüt mensuplarına yardım ettikleri" iddiasıyla TMY 7/2 uyarınca 10 ay hapis ve 662 milyon 500 bin lira ağır para cezası ile cezalandırmaları yönünde 24 Temmuz 2003 tarihinde mahkumiyet kararı verdi.

 

Haberin Devamı

KUŞLAMA ÖRGÜTÜ

 

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün dava sürecinde DGM’ye örgüte ilişkin gönderdiği yazı ise dikkat çekti. "Yasa dışı silahlı terör örgütü" olarak nitelendirilen "Bolşevik Parti- Kuzey Kürdistan/Türkiye" örgütü Emniyet bilgilerine 1981 yılında kuruldu. Örgütün 2002 yılına kadar geçen 21 yılda 7 tane kuşlama ve pullama eylemi yaptığı belirtilirken, kuşlama ve pullama eylemlerinin 5 tanesinin bu dava kapsamında İzmir Balçova’da yapıldığı kaydedildi.

 

YARGITAY’DAN BOZMA

 

2 yıldır cezaevinde bulunan Deste ve arkadaşları için avukatlarının Yargıtay’a yaptığı temyiz başvurusu en sonunda kabul edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin mahkumiyet kararını bozdu.

Haberin Devamı

  Â

AB’ye uyum kapsamında gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin anımsatıldığı Yargıtay kararında, 6. Uyum paketinde 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası’nın mahkumiyete temel oluşturan 7. Maddesinde yapılan değişikliğe dikkat çekildi.

  Â

Yasa’nın bu maddesi, "Terör; cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemler" tanımını yapıyor.

  Â

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, TMY’nin bu maddesine işaret ederek, kurulduğu yıldan bu yana sadece kuşlama ve pullama eylemi yaptığı Emniyet bilgilerinden anlaşılan örgütün yerel mahkemece "niteliğinin tartışılıp değerlendirilmesi" gerektiğini belirtti.

 

(*) Kuşlama: El ilanı büyüklüğünde çeşitli slogan ve mesajlar içeren bildirilerin, toplu halde yüksek bir yerden kalabalıkların üzerine atılması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!