Yargıtay Başkanı'ndan kaos uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay Başkanından kaos uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 09:55

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu tasarısıyla yeni bir süper temyiz mahkemesinin kurulacağını ifade ederek, “Danıştay ve Yargıtay yüksek mahkemeler olarak, adli ve idari yargıda son noktayı koyan merciler, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine böyle bir yetki verilmesi bir süper temyiz yetkisi oluyor. Bildiğim kadarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bile böyle bir yetkisi yok” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE YARGITAY BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI / WEB TV 


Gerçeker, Yargıtaya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesinin kuruluş kanununa ilişkin bir soru üzerine Gerçeker,  tasarıyı incelediklerini, şu ana kadar kendilerine herhangi bir görüş  sorulmadığını belirtti. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı verileceğini  zaman, daha önce konuyla ilgili rapor hazırlayıp, kamuoyuna ve ilgili makamlara  sunduklarını ifade eden Gerçeker, ilk etapta detaylı bir şey söylemesinin mümkün  olmadığını belirtti.

Gerçeker, şöyle konuştu:
“Bunun böyle olacağı belliydi. Yeni bir süper temyiz mahkemesi geliyor,  anladığım kadarıyla. Hepimiz için hayırlı olsun, bu ülkedeki yargı birliğiyle  kesin hüküm kuralıyla ne derece bağdaşır. Bunu kamuoyunun takdirine bırakacağız.  Yargıda verilen kararın güvenilirliği olması lazım. Danıştay ve Yargıtay yüksek  mahkemeler olarak, adli ve idari yargıda son noktayı koyan merciler, bunun  üzerine Anayasa Mahkemesine böyle bir yetki verilmesi bir süper temyiz yetkisi  oluyor. Bildiğim kadarıyla AİHM'in bile böyle bir yetkisi yok. AİHM'de yapılan  inceleme sonucunda eğer temel hak ve özgürlüklerle ilgili sözleşmelere aykırılık,  hak ihlali görüyorsa iki türlü yola başvuruyor. AİHM, tazminata hükmediyor ya da  ilgili devlete 'iç hukukunu, mevzuatını buna göre değiştir' diyor. Onun dışında  hiçbir zaman bir mahkemenin, bir yüksek mahkemenin verdiği kararı iptal etme  yetkisi yok.”

Tasarıyla yargı organları arasında mali açıdan bir dengesizliğin de  ortaya çıkacağını belirten Gerçeker, “Mali açıdan daha fazlasını alsınlar  gözümüz yok, ama biz hiçbir zaman maddi açılardan konuşmak istemedik bugüne  kadar, yine de konuşmak istemiyorum, ama bireysel başvuru hakkının verilmesi  nedeniyle mali hak sağlanması... Bu asli bir görevdir, o zaman asli görevini  yapan herkese bir ek ödeme verilsin” diye konuştu.

Tasarının Yargıtayda hala incelendiğini, bütün detaylarını inceledikten  sonra daha sağlıklı bir açıklama yapabileceklerini ifade eden Gerçeker, “Böyle  bir uygulama hayata geçerse, bunu söylediğimiz zaman yanlış anlıyorlar ama  söylemek zorundayız. Yargıda tamamen bir kaos ortamı oluşacak. Yarın istinaf  mahkemeleri kurulursa, yerel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay,  Anayasa Mahkemesi, AİHM... Yani kaç kademeli bir yargı sistemi olacak. Davaların  uzamasını bırakın, sonu gelmeyecek. Bir davanın ne zaman biteceğini  bilemeyeceksiniz” dedi.

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türbanla ilgili açıklamaları oldu.  'Anayasa Mahkemesi, yasal olmadığı halde başörtüsüne engel koyduysa bireysel  başvuru da yeni bir süreç başlayacak. Bu hak mücadelesinde er ya da geç bir  noktaya varılacak' dedi. Bireysel başvuruyla türbanın önü açılır mı?” sorusu  üzerine Gerçeker, bu konularda konuşmak istemediğini söyledi. Anayasa Mahkemesine  verilen iptal yetkisinin yalnızca yargı kararlarıyla ilgili olmadığını ifade eden  Gerçeker, idari işlemlerle ilgili de Anayasa Mahkemesine iptal yetkisi  verildiğini hatırlattı.

Gerçeker, “Yani doğrudan doğruya Anayasa Mahkemesi, Danıştayın,  Yargıtayın yerine geçerek, bir karar verme durumunda, böyle bir mekanizmaya  ulaşmış durumda” dedi. Türkiye'de 7-8 milyon civarında dava dosyası, aynı  miktarda da idari işlem bulunduğunu ifade eden Gerçeker, “Bunun altından nasıl  kalkılır bilemiyorum. Herhalde bu yasayı gündeme getirenler düşünmüşlerdir”  değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa Mahkemesi ile ilgili tasarı üzerine Hükümet ile bir görüşme yapıp  yapmayacakları sorusuna da Gerçeker, “Öyle bir talep gelirse, bizden görüş  sorulursa elbette görüşlerimizi bildiririz. Arkadaşlarımızla görüşüyoruz,  gerekirse Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısı yapacağız. Orada da kendi  görüşlerimizi daha toparlayarak, derli toplu dayanaklarını da göstererek  kamuoyuna açıklayacağız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

ÇİÇEK: (SÜPER YETKİ) İFADESİ DOĞRU DEĞİL
       
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil  Çiçek, Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin “süper yetki  verildiği” ifadesinin doğru olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Çiçek, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken,  tasarının gelecek hafta TBMM'de ele alınacağını ve görüşlerini orada ifade  edeceğini kaydetti.

Bir gazetecinin, “Mahkemeye süper yetki verildiği doğru mu?” sorusuna  Çiçek, “Doğru değil” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!