Yargı yolu açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Yargı yolu açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, dokunulmazlık konusundaki ilk icraatını gerçekleştirdi. Bir yandan dokunulmazlığın sınırlandırılması için uzlaşma arayışları sürerken, Meclis'te bekleyen dosyalar da işleme konuluyor. İlk karar, DYP milletvekilleri Sedat Bucak ve Mehmet Ağar hakkında çıktı.

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, yeni dönemde ilk toplantısını dün yaptı. Toplantının ilk gündem maddesini, geçen dönem Sedat Bucak ve Mehmet Ağar hakkında alınan ve itirazlara neden olan kararın bozulması oluşturdu. 14 Ağustos'ta yapılan ANAP ve DSP'lilerin katılmadığı toplantıda, adları Susurluk skandalına karışan iki milletvekili hakkındaki dosyaların, dönem sonuna ertelenmesi kararı alınmıştı. RP ve DYP'lilerin oyları ile alınan bu karar, diğer partilerin itirazlarına neden olmuş ve ‘‘Genel Kurul saatlerinde komisyonlar toplantı yapamaz’’ hükmünden yola çıkarak, toplantıya ve alınan karara itiraz edilmişti.

İKTİDAR ÇOĞUNLUĞU

Komisyon yeni dönemde yaptığı ilk toplantıda, bu itirazı görüştü. 50 kişiden oluşan ve 28 kişiyle iktidarın ağırlıkta bulunduğu komisyon, 21'e karşı 25 oyla eski kararı bozdu. Muhalefetten DYP'li Abdulbaki Ataç toplantıya katılmazken, iktidardan ANAP'lı Naim Geylani ve DTP'li Metin Işık, oylama dengesini bozmayacağı nedeniyle başka toplantılara katılmak için izin aldılar. Başkan Atilla Sav ise oy kullanmadı.

Ağar ve Bucak'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasını zorlaştıracak bu kararın bozulmasının ardından, CHP toplantıya ara vermeden, dokunulmazlıklarının kaldırılmasının oylanmasını istedi. Ancak, komisyonun yeni seçilen üyeleri, iki milletvekili hakkındaki iddiaları incelemek ve son kez Bucak ve Ağar'a söz hakkı vermek için zaman istediler. Bu karar, CHP'lilerin dışında oy çokluğu ile kabul edildi. Komisyon, yeni oylama ve iki milletvekilini son kez dinlemek için 4 Aralık tarihinde toplanmayı kararlaştırdı.

4 Aralık'taki komisyon toplantısında, dokunulmazlığın kaldırılması oylaması yapılacak. Ancak oylamadan önce iki milletvekilinin son savunmaları alınacak. Milletvekilleri savunma haklarını kullanmasalar dahi, aynı gün karar alınacak.

Komisyonda iktidar çoğunluğunun bulunması nedeniyle, dokunulmazlığın kaldırılması kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Komisyonun kararı daha sonra Genel Kurul'a indirilecek. Toplantıya katılanların salt çoğunluğu desteklerse, iki milletvekiline yargı yolu açılacak. ANAP, DSP, DTP ve CHP'nin oyu, bu kararın Meclis'ten geçmesini saglamaya yetiyor. Genel Kurul oylamasının, Aralık ayının ikinci haftasında yapılması bekleniyor.

RP'NİN CİNLİGİ

Karma komisyonun basına kapalı yaptığı toplantıda, ciddi tartışmalar yaşanmadı. DYP'li Ahmet İyimaya, daha önceki toplantıda alınan ‘‘dönem sonuna erteleme’’ kararını savunurken, RP'liler de kendilerini kurtaracak başka bir öneri getirdiler. RP'li Mustafa Kamalak, ‘‘Madem Anayasayı değiştirerek, zimmet, rüşvet, dolandırıcılık gibi suçu işleyenlerin dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyorsunuz. Getirin burada, önce bu iddialardan hakkında dosya olan milletvekillerinin durumunu öncelikli görüşelim’’ dedi.

Ancak iktidar milletvekilleri, daha çok RP'liler hakkında devlet aleyhine işlenen suç dosyalarının rafa kalkması anlamı taşıyacağı gerekçesiyle, sert biçimde öneriye karşı çıktılar. Kamalak da, önergesini geri çekti. Karma Komisyon Başkanı Atilla Sav, daha önce incelenmeye başlanan 60 dosyanın, ‘‘Anayasa değişikliği yapılana kadar bekletilmesi’’ kararının da bozulduğunu belirterek, ‘‘Bundan sonraki aşamada hiçbir dosya bekletilmeden incelemeye tabi tutulacak. İki milletvekili hakkındaki dosyalar hariç diğer 160 dosya kuracağımız 5 alt komisyona sevk edilecek ve en kısa zamanda sonuçlandırılacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!