Yardıma 'Kadın hakları şartı'

Güncelleme Tarihi:

Yardıma Kadın hakları şartı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2001 14:32

Brüksel'de yapılan Afgan Kadın zirvesinde Afganistan'a yapılacak AB ve BM yardımlarının Kadın Haklarının sağlanması koşuluna bağlı olunmasını istiyor

Brüksel`de Afgan Kadın Zirvesi yapılıyor.  Zirvenin açılışında konuşan AB Komisyonu`nun sosyal politikadan sorumlu üyesi Anna Diamantopoulou ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson, uluslararası yardımın bir koşulu olarak, Afgan kadınınayeni hükümette sembolik olmaktan öte rol verilmesi gerektiğini vurguladılar.  

Robinson, gazetecilere açıklamasında, ``Afganistan`ın yeniden inşası desteklenecekse başından beri kadının temsil edildiğini görmeliyiz... Bunu garanti etmeliyiz ve tersini kabul etmemeliyiz`` dedi.  

Yeni hükümette kadının sembolik yer almasına karşı uyarıda bulunanRobinson, ``Bunun sembolik olmaması son derece önemli. Tek bir kadınınyer alması semboliktir. Çok sayıda kadın olmalı`` diye konuştu.  

Diamantopoulou da Afgan kadınının haklarını garanti etmek için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu belirterek, ancak yeni demokratik Afganistan`ın inşasında kadınların bizzat öncülük etmeleri gerektiğini söyledi.  

Taliban sonrası rejimde kadının rolünün konu alındığı ilk toplantıolan Afgan Kadın Zirvesi`ne, Afgan kadın liderlerinin yanı sıra AB ve BM`den yetkililer katılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!