Yanlışlıkla sinema okudum

Güncelleme Tarihi:

Yanlışlıkla sinema okudum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Londra'nın şatafatlı Dorchester otelinin balo salonundayız. Olimpiyat oyunları halkaları gibi etrafta beş yuvarlak masa var. Her birinde Avrupa'nın dört bir yanından gelymiş dokuzar gazeteci oturmuş. Masalardaki onuncu sandalye ise dönüşümlü olarak konuklara ait. Ben beş numaralı masada oturuyorum. Alman, İtalyan, Avusturya'lı Danimarka'lı, Norveç'li, Fransız, İsveç'li ve Portekiz'li sinema yazarları ile birlikte ‘‘Star Wars Episode I The Phantom Menace’’ filminin tanıtım toplantısında dev yapıtın kahramanlarını bekliyoruz. Hepimiz heyecanlıyız. Titanic'i bile sollaması beklenen filmi izleyeli henüz üç saat olmuş. Beşinci masanın yani bizim masanın ilk konuğu ‘‘Star Wars’’ın yaratıcısı yönetmen George Lucas. Boş sandalyesinin önüne masaya teypleri sırası ile diziyoruz. Fox yöneticileri anons yapıyor. İşte geliyorlar. George Lucas, Liam Neeson, Natalie Portman, Jake Lloyd, Ahmet Best, Rick McCallum. Beyaz perdenin dahisi George Lucas doğrudan bizim masaya yöneliyor. Millenium'a ramak kala rekor peşinde koşan Lucas ile tanışıyoruz. Ve söyleşi başlıyor:

Bu 'Return of the Jedi'nin devamı mı?

- Hayır. Filmi dikkatle izlememişsiniz.‘‘The Phantom Menace’’ aslında ilk Star Wars filminin 32 yıl öncesine dönüyor. O, I977'de çevrildiği için artık dördüncü bölüm diyoruz.

Aralarında tanıdık sima varmı?

- Hayli çok ama siz onları farketmezsiniz. Çünkü çok gençler veya henüz doğmamışlar. Örneğin Han Solo, Prenses Leila, Luke Skywalker'ler henüz doğmamışlar. Jabba, Darth Vader henüz Dark Side/Karanlık Taraf'a dönmemişler.

Dark Side da ne?

- Star Wars'ta herşey enerji deposu ‘‘The Force’’ tarafından kontrol ediliyor. Jedi şövalyeleri dahil. Bu bakımdan Dark Side çok önemli ve etkili.

Jedi'lerde kim oluyor?

- Onlar iyiler. Çok güçlüler, lazer kılıçları var. Yer çekiminden etkilenmezler. Barış için çalışırlar .

Uzay sizi bu kadar etkiliyor mu?

- Ben küçükken hep uzayı düşlerdim. Oradaki hayat beni hep etkilemiştir. Zaten hep başka dünyaların varlığına inanmışımdır. Ama gerçekte o benim, sadece benim dünyamdır. Bu tür filmler benim düşümün yansımasıdır. Yüksek sesle düşünülmesi.

Sizi bu günlere getiren bir kahramanınız oldu mu?

- Tabii küçükken hep Flash Gordon'u okur ve etkilenirdim. Hep süper bir fenomen olmayı isterdim. Yatakta yatarken kendimi uzayın derinliklerine sürüklerdim.

SPIELBERG DÖNEMİ

Biraz küçüklüğünüzden söz edermisiniz?

- Çok haylazdım. Kötü bir talebeydim. Otomobile karşı bir ilgim vardı. Zaten daha ilk otomobilim ile kaza yapmasaydım belki oto yarışçısı olur ve sinema ile tanışmazdım. Ama kötü bir kolejde velilerin pek rağbet etmediği sinema dalından mezun olunca işler değişti. Bir takım düşlerimi gerçekleştirme yollarına ulaştım. Ha şunu da itiraf edeyim. Aslında ben kolejde fotoğraf bölümüne yazılacaktım. Ama formu doldururken yanlışlıkla sinemayı işaretlemişim. Kader işte.

Sizin Francis Ford Coppola ile tanışmanız nasıl oldu?

- Ben Warner Bros firmasından burs kazanınca, Francis ile tanıştım ve hemen iyi dost olduk. Düşüncelerimiz aynıydı. 1969'da hemen bir şirket kurduk. Zeotrope'u. Francis benden bir kaç gömlek üstündü. Deneyimliydi. İlk filmim ‘‘THX 1138’’ tam bir fiyaskoydu. Francis'in moral depolamasıyla o krizi atlattım. Ardından ‘‘American Graffiti’’yi çevirdik. İşte gerçek Lucas orada temelini attı. Lucas Film şirketini kurdum. ‘‘Yıldız Savaşları’’ yılların bir birikimiydi. Tabii ‘‘Indiana Jones’’ serisi ile birlikte Steven Spielberg dönemim başladı.

Aranızda gizli bir çekişme var deniliyor?

- Kesinlikle Spielberg sinemanın dahisi. Ben ne yaparsam haberi olur. Tabii o ne yaparsa benim haberim vardır. Aramızda korkunç bir saygı var. Gerisi dedikodudur. Steven'in benimle çekişmeye ihtiyacı yok. Kıskanmaya da.

İlk Star Wars'ın tam 7 Oscar kazanacağını hiç aklınıza getirdiniz mi?

- Bir tahmin vardı ama kesinlikle 7 rakamını hiç düşünmemiştim.

Tam üç çocuğunuz var ve hepsini evlat edindiniz.

- Çocukları çok seviyorum. Örneğin hepsi benim yapıtlarım için ilham kaynağı oluyorlar. Özellikle Star Wars'ta ki kahramanların adlarını hep onlar buldu. Örneğin kızım Amanda tırları Jar Jar diye nereden uydurduğu belirsiz bir deyişle adlandırırdı. Bu ismi hem suda hem karada yaşayabilen kurbağa adama yakıştırdım.,

Sizin bir de Steven Spielberg'in şakası ile az daha yaşamınızı yitirme durumuyla karşılaşmanız var?

- ‘‘Jaws’’ filminin çekimi öncesi köpek balığının maketi ile oynarken kafamı balığın ağızına soktum. Birden ağzı kapandı. İdare mekanizması işlemez hale geldi. Az daha boğuluyordum. Teknisyenlerden iyi bir zılgıt yemiş ve bir daha onların işine karışmamıştık.

Maketleri hep siz mi çiziyorsunuz?

- Evet. Ama bilgisayar ile bu çok rahat oluyor. Eskizleri hemen depoluyoruz.

Şu anda kaç kuruluşunuz var?

- Beş adet. Bir de George Lucas Eğitim Vakfı var. Lucas Film, Lucas Online, Lucas Entertainment Company, Lucas Digital Ltd., Lucas Licensing and Lucas Learning Ltd. Toplam IO4 çeşitli ödül aldık. Aynı zamanda Oyuncu Hakları Vakfı, Film Vakfı, Joseph Campbell Vakfı Başkanlığını sürdürüyorum.

Tekrar Star Wars'a dönelim. Oyuncuları nasıl seçtiniz?

- Yazarken senaryoda ki kahramanları hayal ediyorsunuz. Benim için önemli olan karakterlerin birbirlerine karşı nasıl oyun sergiledikleri. İşte bunu düşünürken bir oyuncu kafanızda kalıplaşıyor.

Peki Anakin Skywalker rolünü üstlenen Jake Lloyd'u nasıl seçtiniz?

-Kolay olmadı, tam 3012 çocuk başvurdu. Jake'in rol yeteneği kadar karizması, bilmişliği uzaya ilgisi beni şaşırttı.

Film'in çekimi iki yıl sürdü.

- Senaryoyu 1994 te yazmaya başladım. 1996 sonlarında çekime hazır hale geldi. Tabii bu arada yedi yaşında ki Jake de sette büyüdü. Ama bilgisayar hileleri ile O'nu hep aynı boyda, kiloda, görünümde tutabildik.

Star Wars'ın devamı çekilecek. Proje ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

- Senaryolar yazılıyor. Aslında bu da geçmişten bir yaprak olacak. Anakin'in Jedi savaşçısı olup olmayacağı konu alınacak. Kısacası Anakin'in yetiştirilmesi gözler önüne serilecek.

Film ABD'de rekorlara gidiyor.

- En büyük avantaj kadronun yeteneği kadar filmin bir altyapısının olması. 22 yıl sonra hala Star Wars düşkünleri bulunuyor.

Hollywood'a karşı bir alerjiniz mi var?

- Hollywood'u sevmediğim doğrudur. Filmin büyük bir bölümünü Avrupa'da ve Kuzey Afrika'da çektik. Zaten ben stüdyoları San Francisco'da kurdum.

INDIANA JONES SIRADA

Özel efektlerin kralı olarak tanınmak nasıl bir his?

- Stüdyoda bol bol mühendis var. Onlar bu işi yapıyor: biz de oynuyoruz. Tabii sinemada seyirciyi oyalamak gerek. Özel efekt seyirciyi müthiş bağlıyor.

Senaryo yazmayı mı yoksa yönetmeyi mi tercih ediyorsunuz?

- 14 film yönetmişim, 25 senaryo yazmışım. Takdiri size kalmış.

Skywalker stüdyolarını gezmek bir ayrıcalık diyorlar.

- Ben insanlarla eserlerimi paylaşmak isterim. San Rafael'de herkes stüdyoları gezebilir. Ben herşeyi ile Star Wars'ın babasıyım. Bırakın da kendi eserimi başkaları ile paylaşmayayım.

Indiana Jones'un devamı ile ilgili proje nasıl gidiyor?

- Star Wars'un bu başarısı bizi kamçıladı. O senaryo da bitmek üzere. Bir araştırma yaptık. Steven Spiegel sıcak bakıyor. İş oyuncu kadrosunu kurma aşamasında diyebilirim.

Senaryoyu 1994 te yazmaya başladım. 1996 sonlarında çekime hazır hale geldi. Tabii bu arada yedi yaşında ki Jake de sette büyüdü. Ama bilgisayar hileleri ile O'nu hep aynı boyda, kiloda, görünümde tutabildik.

Star Wars Kronolijisi

Bölüm 1

THE PHANTOM MENACE 1999

Daha sonra Darth Vader olacak olan Anakin Skywalker'in çocukluğunu anlatıyor.

Bölüm 2

Çekimler gelecek sene başlayacak. 2001 yılında sinemalarda olacak.

Bölüm 3

Bu filmle Lucas 2005 yılında 'Star Wars'u bitirecek.

Bölüm 4

STAR WARS 1977

Luke, Darth Vader tarafından tutsak edilen Prenses Leia'ın yardım çağrısına koşar...

Bölüm 5

THE EMPIRE STRIKES BACK 1980

Luke, Jedi şövalyesi oluyor. Darth Vader ile düelloda elini kaybediyor.

Bölüm 6

THE RETURN OF THE JEDI 1983

Luke, Darth Vader'in oğlu olduğunu anlıyor. Babası oğlu için kendini kurban ediyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!