"Yanlış parmakları hasta yakını dolaptan aldı"

Güncelleme Tarihi:

Yanlış parmakları hasta yakını dolaptan aldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 16:08

Trabzon'da, ağ atmak isterken 4 parmağı kopan Dursun Ayaz, kopan parmaklarının başka bir olayda iki parmağı kopan hasta ile yanlışlıkla İstanbul'a gönderilmesinde hastanenin bir sorumluluğunun olmadığı yönünde düşünce taşıdığını belirterek, yanlış parmakları hasta yakınının dolaptan aldığını söyledi.

Haberin Devamı

HASAN ARSLAN: HASTANEYİ DAVA EDECEĞİM

Çarşıbaşı ilçesindeki bir un fabrikasından çalışan Hasan Arslan'ın, elini makineye kaptırması sonucu iki parmağının kopması üzerine getirildiği Farabi Hastanesinden, İstanbul'daki bir hastaneye sevki sırasında aynı gün Of ilçesinde ağ almak isterken kopan Dursun Ayaz'a ait parmakların yanlışlıkla yanında götürülmesine ilişkin soruşturma sürdürülüyor.

Dursun Ayaz, Of ilçesine bağlı Eskipazar beldesindeki evinde olaya ilişkin yaptığı açıklamada, pazartesi günü sabah namazının ardından limana giderek, ağ almak istediğini bu sırada halatın eline sarılması sonucu bir anda ne olduğunu anlamadan 4 parmağının koptuğunu söyledi.

Diğer eliyle halatı çözdükten sonra, parmaklarını da yanına alarak Of Devlet Hastanesine gittiğini, burada yapılan pansumanın ardından Trabzon'daki Farabi Hastanesine sevk edildiğini belirten Ayaz, şöyle devam etti:

“Burada bana parmaklarımın dikilemeyeceğini söylediler. Çünkü parmakların ezildiğini ve biçimsiz koptuğunu belirttiler. Ben de doktorlara, 'siz ne söylerseniz ben ona uyarım' dedim. 'Eğer bunun başka bir yerde yapılma ihtimali varsa oraya gideyim' dedim. Onlar da bana, 'nereye gidersen git bu parmakların dikilmesi imkansız. Biz elimizden gelen neyse onu yaparız, biz bunları dikeriz, yarın öbür gün olmadığı zaman çok daha fazla acı ve zorluk çekersin, kendi kararını ver' dediler. Ben de düşündüm, geldim 65 yaşına, bundan sonra 4 tane parmak olsa ne olur, olmasa ne olur. Ondan sonra pansuman yaptırdım. Ben de zaten hipertansiyon var. Fazla da riske girmek istemedim.”

“HASTA BAKICIYA, 'BENİM PARMAKLAR GALİBA GİTTİ' DEDİM”

Hastaneye gittiğinde, Çarşıbaşı ilçesindeki un fabrikasında elini makineye kaptırması sonucu 2 parmağı kapan Hasan Arslan'ın da orada olduğunu ifade eden Ayaz, şunları anlattı:

“O sırada, 'ambulans geldi' dediler. Hastayı el arabasıyla götürürken, hasta bağırarak, 'parmaklarımı alın' dedi. Hastanın bir yakını da odaya girerek parmakları dolaptan aldı. Oradaki parmakları alırken parmakların bulunduğu şeye bakmadı. İçinde 2 tane mi var, 4 tane mi var? O panikle ona dikkat etmedi. Yanlış parmakları hasta yakını dolaptan aldı. O gittikten sonra bir hasta bakıcı geldi bana dedi ki, 'senin parmaklarını şu dolaba koyuyorum'. Ben de 'benim parmaklarım galiba gitti' dedim. 'Nasıl gitti' dedi. Dedim ki, 'diğer hastanen yakını yanlışlıkla onları götürdü galiba'. Sonuçta burada bir yanlışlık oldu. Bu yanlışlığı da o hastanın yakını bilinçli bir şekilde yapmadı. Benim elimin parmakları zaten dikilmeyecekti, ben pansuman yaptırıyordum elime.”

Ayaz, olayda hastanenin bir sorumluluğu olduğunu düşünmediğini belirterek, “Ama biraz daha titiz olunabilirdi. Üstlerine isim yazılabilirdi” dedi.

BAŞHEKİM ÖZLÜ'NÜN AÇIKLAMASI

Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü de olayla ilgili inceleme yapmak üzere bir kişi tayin ettiklerini belirterek, “Serviste görevli her bir personelle görüşüp, dosyaları inceleyip bir rapor hazırlayacak” dedi.

Hasta ile ilgili bir yanlışlığın affedilemeyeceğini vurgulayan Özlü, “Bir kusur varsa biz de onun gereğini yapacağız. Soruşturma ve inceleme devam ediyor” diye konuştu.

Çarşıbaşı ilçesinde, un fabrikasında çalışırken eline makine kaptırması 2 parmağı kopan Hasan Arslan ile Of ilçesinde ağ almak isterken halatın eline sarılması sonucu 4 parmağı kopan Dursun Ayaz, Trabzon'daki Farabi Hastanesine kaldırılmış, daha sonra kendi isteğiyle İstanbul'a götürülen Arslan'ın yanında, yerine dikilmek üzere yanlışlıkla Ayaz'ın parmaklarının götürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Yanlışlığın anlaşılması üzerine, bir sonraki uçakla İstanbul'a götürülen Arslan'ın parmakları, özel bir hastanede gerçekleştirilen ameliyatla yerine dikilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!