Yangınlar için önerge

Güncelleme Tarihi:

Yangınlar için önerge
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'da art arda çıkan orman yangınlarını TBMM gündemine getirerek, Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

Baykal ve arkadaşlarının önergesinde, İstanbul'da göz göre göre çıkan yangınların ardından gerçekleşen kaçak yapılaşmanın, kamu makamlarının yeterli denetim yapmamasının, arazi mafyasıyla işbirliği yapan yönetici ve siyasetçilerin varlığının, Meclis'in konuya el atmasını zorunluğu kıldığı kaydedildi. Önerge gerekçesinde, arazi mafyasının önceki uygulamalar ve izlenen politikalar sonucu oluştuğu öne sürüldü. Önergede, ‘‘Bu tabloda mafyaya göz yuman, hatta kimi zaman mafya ile işbirliği yapan yerel yöneticilerin, siyasetçilerin yanısıra, izlenen imar, kentleşme ve orman politikaları nedeniyle hükümetlerin de sorumluluğu büyüktür’’ denildi.

Orman yangınlarına karşı gerekli önlemi alamayan hükümetlerin de suçlandığı önergede şu görüşler ileri sürüldü:

‘‘Bazı yöneticiler ve siyasiler, ormanlık alanların yapılaşmaya açılmasında arazi mafyasıyla işbirliği sergilemekten kaçınmamışlardır. Ormanları emanet ettiğimiz Bakan, kendisinin, yakınlarının üyesi bulunduğu kooperatifler için ormanlık alanları imara açmaya çekinmemişlerdir. Bu politikalar (Yak-yap-sat) modelini teşvik etmiş, teşvik etmeyi de sürdürmektedir. Önümüzde yerel ve genel seçim olması, bu mafyanın daha büyük işlere kalkışacağı kaygısını artırmaktadır.’’

Yangın bölgesine gitti

CHP Lideri Deniz Baykal, dün Atatürk Havalimanı'ndan helikopterle Kavacık ve Yakacık'a giderek, yanan yerleri inceledi. Türkiye'nin orman yangınlarına karşı alınacak önlemleri tam anlamıyla yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Baykal, yangınlarda Yunanistan'ın parmağının bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soruya, ‘‘Orman yangınını siyasal mücadele olarak görmemek lazım. Doğaya saygısız olan herkes kendisine ve kendi toplumuna saygısız demektir’’ karşılığını verdi. Toplanan bilgilere göre yangınların mevsimin olağan ve alışılmış yangınlarından olmadığı izlenimi doğurduğuna dikkat çeken Baykal, ‘‘Yangınların sistematik şekilde çıkartılmış olduğu görülüyor’’ yorumunda bulundu. CHP Lideri, Çevre Bakanı İmren Aykut'un ‘Ormanları yakanlar asılmalı’ açıklamasını duygusal bulduğunu belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!