‘Yangın’ kavgası

Güncelleme Tarihi:

‘Yangın’ kavgası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

ORMAN: Enerji hatları koptu

TEDAŞ: Elektrik önceden kesildi

YURDUN çeşitli yerlerinde önceki gün çıkan 83 orman yangının tamamı kontrol altına alındı. Yangınlarda 4 bin 969 hektar orman alanı tahrip oldu. Orman Bakanlığı yetkilileri 83 yangından 70'inin enerji nakil hatlarının fırtına nedeniyle kopması ve ark yapması sonucu çıktığını öne sürdüler. Ancak, TEDAŞ yetkilileri buna karşı çıktılar. Orman Bakanlığı yetkilileri, ‘‘Zararımız büyük. Hasar belirleme çalışmaları tamamlandığında gerçek rakam belli olacaktır’’ dediler ve sabotaj ihtimalini düşünmediklerini söylediler. Orman Bakanlığı'nın yangınların çoğuna enerji nakil hatlarının kopmasının neden olduğunu öne sürmesine ise Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) şiddetle karşı çıktı. TEDAŞ Genel Müdür Vekili Osman Nuri Doğan yaptığı yazılı açıklamada, Meteoroloji'den aldıkları ihbarlar üzerine orman yangınlarının olabileceği noktalar ile insan yaşamını tehdit edebilecek yerlerde zaten önceden enerji kesintisine gittiklerini açıkladı. Doğan, ‘‘Özellikle bahsedilen yangınların çıkış nedenlerine ait yapılan araştırmada kuruluşumuz hat ve şebekelerine bağlı bir sebep olmadığı, özellikle de tedbir maksadıyla yapılan kesintilerden sonra yangınların başladığı anlaşılmıştır’’ dedi.

YASAKLAR GELİYOR

Orman Bakanı Nami Çağan, valiliklerden, giriş çıkışa yasaklanması gereken ormanların belirlenmesini ve buralara girişlerin yasaklanmasını istedi. Genelgeye göre valiler, il ve ilçelerde ‘‘orman yangınları ile mücadele komisyonları’’nı acilen toplantıya çağıracak, yapılacak yardımlar planlanarak, uygulamaya geçilecek. Orman devriyelerine Jandarma ve askeri birlikler destek verecek. Pikniklerde ve tarla temizliği faaliyetlerinde ateş yakılması yasaklanacak ve etkin bir şekilde denetlenecek. Vatandaşlar orman yangınları konusunda uyarılacak. Devlet Bakanı Hasan Gemici de, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan, fırtına ve orman yangınından zarar gören vatandaşların gereksinimlerinin karşılanması için 120 milyar lira gönderildiğini bildirdi.

Çevreci zabıta

Mersin'de Akkuyu Nükleer Santralı'nı protesto eylemine katılan yaklaşık 500 çevreciden 40'ı gözaltına alındı. Çevreciler dün sabah Büyükşehir Belediyesi önünde toplanıp, bildiri dağıtmak istedi. Ancak, polis çevrecileri toplu yürümemeleri için uyardı. Grubun lideri Oktay Konyar eylemlerinin yasal olduğunu, yasadışı bir eylemlerinin bulunmadığını söyleyince tartışma başladı. Tartışmanın alevlenmesi üzerine, Konyar gözaltına alındı. Bunun üzerine çevreciler sağa-sola koşuşturarak, üzerlerinde bulunan elbiselerini çıkartıp, soyundu. Polis çevrecileri yaka - paça gözaltına aldı. Gazeteciler tartaklandı. Atatürk Caddesi'nde çevreciler ve polis arasında kovalamacalar yaşandı. 2 resmi kıyafetli zabıta memurunun da aralarında bulunduğu yaklaşık 40 kişi gözaltına alınıp, 5 saat sonra serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!