Yalnızlık Dolambacı ölüme açıldı

Güncelleme Tarihi:

Yalnızlık Dolambacı ölüme açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya edebiyatının önde gelen adı Meksikalı şair, yazar ve diplomat Octavio Paz öldü.1990 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Paz 84 yaşındaydı.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Meksikalı ünlü yazar Octavio Paz, 84 yaşında öldü.

Meksika Devlet Başkanı Ernesto Zedillo tarafından ‘‘ülkenin en büyük şair ve düşünürü’’ olarak tanımlanan Octavio Paz'a yaklaşık bir yıl önce kanser teşhisi konmuştu. Bir süre önce de kalp ameliyatı geçiren yazar başkent Mexico'daki evinde çıkan yangın nedeniyle askeri hastanede yaşamını sürdürüyordu. Paz, 1990 yılında kendisine verilen Nobel Edebiyat Ödülünü de 1996 yılında hastanede kabul etmişti.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika kıtasında yetişmiş en önemli edebiyatçılardan sayılan Meksikalı şair, yazar ve diplomat olan Paz, yerli kökenli Meksikalı bir avukatın oğlu olarak dünyaya geldi. 1937 yılında İspanya'ya giderek Cumhuriyetçilerin yanında yer aldı. Oradaki deneyimlerine yer verdiği ‘‘Aydınlık Gölgen Altında ve Öbür Şiirler’’ adlı kitabının 1937 yılında İspanya'da yayınlanması üzerine umut vaat eden bir şair olarak adından söz ettirdi.

1962 yılında Meksika'nın Hindistan Büyükelçiliği görevine getirilen Paz, Meksika hükümetinin radikal öğrencilere karşı acımasız tutumunu protesto ederek, 1968 yılında görevinden istifa etti. Hindistan'da geçirdiği yıllar yaşamını ve yapıtlarını büyük ölçüde etkiledi.

Sonraki yıllarda İngiltere, Fransa, ABD ve Meksika'da yaşayan Paz, kısa bir süre Cambridge Üniversitesi'nde ders verdi. Solcu görüşlere eleştiriler yönelten Paz, solcular tarafından eleştirildiyse de kendini sosyalist olarak adlandırmayı sürdürdü.

Octavio Paz, eserleri arasındaki ‘‘Yalnızlık Dolambacı’’ ve ‘‘Kartal mı, Güneş mi?’’ adlı kitaplarında felsefi denemelerini, edebiyat ve siyaset eleştirilerini topladı.

Paz, 1962 yılından sonraki şiirlerini ‘‘Doğu Bayırı’’, ‘‘Havadan Doğma’’, ‘‘Çarmıhtaki Rahibe Juana Ines ya da İnanç Sahtekarları’’ adlı kitaplarında biraraya getirdi.

Hindistan'dan döndükten sonra kaleme aldığı yazılarını ise ‘‘Dipnot’’, ‘‘Birleşme ve Ayrılıklar’’ adlı eserlerinde derleyen Paz, büyükelçilik görevinden ayrılma gerekçelerini anlattığı ‘‘Öbür Meksika: Piramidin Eleştirisi’’, ‘‘Değişken Akım’’, ‘‘Bataklık Çocukları: Romantizmden Avant-Garde'a Çağdaş Şiir’’, ‘‘Siren ve Deniz Kabuğu’’, ‘‘Maymun Gramerci’’ adlı kitaplarında topladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!