Yalnızca Türkiye’de bulunan toros kurbağası hangi ilimizde yaşamaktadır?

Güncelleme Tarihi:

Yalnızca Türkiye’de bulunan toros kurbağası hangi ilimizde yaşamaktadır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2019 18:21

Ötmeyen kurbağa türü olarak bilinen toros kurbağası 'sessiz kurbağa' olarak adlandırılır ve dünya üzerinde sadece Türkiye'de yaşamaktadır. Endemik bir kurbağa türü olan toros kurbağasının, ortalama boyları 6 cm ile 7.5 cm arasında değişebilir. Peki, genellikle çayırlık dağ göllerinde bulunan toros kurbağası hangi ilimizde yaşamaktadır?

Haberin Devamı

Toros kurbağası türünün morfolojik yapısı sırt bölgesi sarı, yeşil siyah desenli gözlenebilirken karın pembe veya sarımsı olabilmektedir. Temel besinleri, göl kenarındaki çayırlıklarda yaşayan böcekler ve diğer eklem bacaklılardır. 1990'lı yıllarda Toros kurbağasının ürediği göllere bilinçsizce sonradan getirilen aynalı sazan balıkları yüzünden nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. İşte, toros kurbağası ile ilgili bilgiler..

Sessiz kurbağa olarak bilinen toros kurbağasının, yalnızca Orta Toroslar'da bulunan Bolkar Dağlarındaki Çiniligöl (2600 m.) ve Karagöl'de (2500 m.) yaşadığı sanılırken, 2007 yılında yapılan bir araştırma ile bu dağın yaklaşık 3000 m. yüksekliğinde Eğrigöl mevkiinde de yaşamakta olduğu ilk kez tespit edilmiştir.
Toros kurbağalarının yaşam alanı çok dardır, bu nedenle soyları tehlikeye girmeye açıktır. Tür, yolların bu kurbağaların yaşam alanı olan dağ göllerine kadar uzatılmaması, kamp yapımına izin verilmemesi ve göllerin denetlenmesi yollarıyla korumaya alınabilir.

YAŞAM ALANI

Haberin Devamı

Bu kurbağa türü, kenarları çayırlık dağ göllerinde yaşamaktadır. Nadiren suyun içinde bulundukları gözlemlenmiştir. İlk olarak Dünya'da yaşadığı bilindiği tek yerin Ulukışla toroslarında 2560 m. yükseklikteki Karagöl olduğu biliniyordu. Fakat 2007 yılında yapılan bir araştırm ile bu dağın yaklaşık 3000 m. yüksekliğinde Eğrigöl mevkiinde de yaşamakta olduğu ilk kez tespit edilmiştir. Ayrıca Karagöl'den 100 m. daha yüksekte bulunan ve daha küçük olan Çiniligöl’de de çok ender olarak yaşadığı bilinmektedir. Bu gölde ender olarak görülmesinin sebebi ise göl etrafındaki çayırlık yerlerin yok oluşudur. Bu yüzden çok sıcak yaz aylarında bile, hayatta kalma koşulları için uygun serinlikte olan bu yüksek yayla gölünde yaşamlarını milyonlarca yıldan beri sürdürmektedirler.

 

BAKMADAN GEÇME!