Yalnız George’un dramı

Güncelleme Tarihi:

Yalnız George’un dramı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güney Amerika açıklarındaki ünlü Galapagos adalarında yaşayan dev kaplumbağa türününün neslini devam ettirmek için yapılan bilimsel çalışmalar tam bir komediye dönüştü. Adada türünün son örneği olarak kalan ve ‘‘Yalnız George’’ adıyla anılan erkek kaplumbağanın, yanlış dişiler getirildiği için bir türlü çiftleşemediği ortaya çıktı.

ASLINDA dünyanın en şanslı erkeği olabilirdi. Günün her saatini çevresindeki haremiyle geçiriyordu. Üstelik bu harem her gün yeni yeni dişilerle tazeleniyordu. Ancak George, ya da bilimsel adıyla ‘‘Geochelone nigra abingdoni’’ komşu ada Isabela'dan getirilen bu dişi kaplumbağalardan hiçbirine ilgi göstermiyordu. Cinsel yönden aktif kaplumbağaları izlemek de George'un libidosunu harekete geçiremiyordu.

‘‘Dünyanın en yalnız hayvanı’’ olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na bile giren George'un neslini devam ettirmek için uğraşan bilimadamları George'a uygun bir dişi bulana 10 bin dolarlık ödül bile koydular. Hiçbir yöntem işe yaramayınca da bilimadamları George'un ya iktidarsız ya da eşcinsel olduğundan şüphelenmeye başladılar.

GÜNAHINI ALMIŞLAR

Bunun üzerine Yale Üniversitesi'nden Adalgisa Caccone başkanlığında, İtalyan ve Amerikalı araştırmacılardan oluşan bir ekip genetik incelemelere başladı. George ile genetik akrabaları olduğu düşünülen Isabela adasındaki dişilerin genetik yapıları karşılaştırıldı. Ve sürpriz bir sonuç çıktı ortaya: İnsanla maymun ne kadar akrabaysa, George ile Isabela'lı dişiler de o kadar akrabaydı. Birbirlerine çok benzedikleri halde genetik açıdan yabancı oldukları için George ile dişiler arasında yakınlık kurulamamıştı.

George'a uygun dişiler ise çok daha uzak adalarda, San Cristobal ve Espanola adalarında yaşıyordu. Şimdi bilimadamları, George'un genetik akrabası olan dişi kaplumbağaların Galapagos adalarına getirilmesini sabırsızlıkla bekliyor. Bu buluşmanın dev kaplumbağaların neslinin devamı açısından önemli bir dönüm noktası olması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!