Yalnız Çam'da tören

Güncelleme Tarihi:

Yalnız Çamda tören
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 12:57

Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda sabaha karşı düzenlenen Şafak Ayini'nin ardından ikinci tören Lone Pine (Yalnız Çam) Anıtı'nda yapıldı.

Haberin Devamı

Avustralyalılar'ın Lone Pine Anıtı'ndaki törende Türkiye'yi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan temsil ederken, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Avustralya Savunma Bakanı Joel Fitzgibbon, Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Peter Doyle'nin yanı sıra Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerler ile Anzak torunları da katıldı.

Tören öncesi Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri Bandosu müzik dinletisi gerçekleştirirken, Sing Avustralia Korosu da şarkılar seslendirdi. Avustralya Muhafız Birliği üyelerinin alandaki yerlerini almasından sonra başlayan törende yine dualar okundu, ilahiler söylendi. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri Baş Rahibi Murray D Earl, Avustralya Silahlı Kuvvetleri için dua yaptırdı.

Törende konuşan Avustralya Savunma Bakanı Joel Fitzgibbon, Türkler tarafından Kanlısırt, Avustralyalılar tarafından ise Lone Pine (Yalnız Çam) olarak adlandırılan bölgedeki muharebelerde 2 bin Avustralyalı asker ile 6 bin Türk askerinin hayatını kaybettiğini ve onları anmak için toplandıklarını söyledi. Bakan Fitzgibbon konuşmasını, “Avustralyalı'nın bir millet olarak Gelibolu sahillerinde doğduğu söylenir ve bizler burada Avustralyalı askerlerin cesaretinden doğan kimliğimizden Avustralyalılar olarak gurur duyuyoruz” diyerek tamamladı.

Haberin Devamı

Savaşa katılan ülkelerin temsilcileri tarafından anıta çelenk konulduktan sonra savaşta hayatını kaybeden askerler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Türkiye ile Avustralya'nın milli marşları söylendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!