Yakalanmasalardı Heron'ları vuracaklardı

Güncelleme Tarihi:

Yakalanmasalardı Heronları vuracaklardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2010 11:45

İZMİR'in de aralarında bulunduğu beş ayrı kentte gerçekleştirilen operasyonda, El Kaide terör örgütü mensubu oldukları ve para transferinde bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan 5 kişi, işlemlerinin ardından adliyeye sevkedildi. Hücre tipi yapılanmada şüphelilerin elebaşı olduğu ileri sürülen ve yakalandığı Kayseri'deki evinde bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirilen üniversite öğrencisi Abdülkadir K.'nın, Afganistan'daki insnsız hava aracı Heron'ları vurmak için füze sistemleri ve sinyal kesici cihazlar üzerine çalışıp planlamalar yaptığı ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

EVLERİNDEN CEPHANELİK ÇIKTI - FOTO GALERİ

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, yaptıkları istihbarat ve teknik takip sonucunda, daha önce İstanbul'da El Kaide üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan, cezaevinden tahliye olduktan sonra Afganistan'a giden Taifa Tül Mansura örgütü lideri ‘Ebu El Türki, El Yasir’ kod adlı Zekeriya Ç.'nin bazı kişilerin irtibatlı olduğu bilgisini edindi. Soruşturmada, Zekariya Ç.'nin liderliği yaptığı hücre tipi yapılanmanın Ege Bölge sorumlusu ‘Cenk’ kod adlı Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü öğrencisi 23 yaşındaki Abdülkadir K.'nin izine ulaşıldı. Abdülkadir K.'nın, e-mail yoluyla Zekeriya Ç. ile bağlantı kurduğu, Ege Bölgesi'nde örgüt sempatizanlarından gönüllü olarak para toplayıp İran, Azerbaycan üzerinden örgüte gönderdiği bilgisine ulaşıldı.
 
Abdülkadir K.'nin, Kayseri'deki evinde elindeki malzemelerle eylem hazırlığında olduğunu ve azot içermesi nedeniyle gübre aradığını belirleyen polis, operasyon için düğmeye bastı. İzmir, İstanbul, Kayseri, Hatay ve Antalya'da gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlarla, Abdülkadir K. ile birlikte ‘İlhan’ kod adlı ayakkabıcı 39 yaşındaki Gökhan N. K., ‘Salih’ kod adlı, Çeçen asıllı İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Marat B., ‘Muaviye’ kod adlı, Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi 19 yaşındaki Tevfik F.P., ‘Mustafa’ kod adlı 31 yaeşındaki Serkan T. yakalandı.

ÜÇ KEZ DENEME YAPMIŞ, KAYDA ALMIŞ

Şüphelilerden hücre sorumlusu olduğu ileri sürülen Abdülkadir K.'nin evinde, bomba yapımında kullanılan 2 litre hidrojen peroksit, saçma, çivi, barut, eğitim ve saldırı CD'leri, çok sayıda örgütsel doküman, cihada çağrıda bulunulan CD'ler ele geçirildi.

İzmir'de yurtta kaldığı öğrenilen zanlı Abdülkadir K.'nin ayrıca, Kayseri'deki boş bir arazide, yaptığı bombaları üç kez test amaçlı patlattığı ve bunları da kameraya kaydettiği saptandı.

Abdülkadir K.'nin, Afganistan'daki insansız hava aracı Heron'ları vurup düşürmek için de, füze sistemleri ve sinyal kesici cihazlar üzerinde çalışıp planlamalar yaptığı ileri sürüldü. Bu yönde evinden kroki, formüller ve bomba imal listeleri de ele geçirildi.

Abdülkadir K.'nin evinde bulunan malzemeler içindeki hidrojen peroksit'in El Kaide tarafından İstanbul'daki saldırılarda ilk defa kullanıldığı, Bingöl'de 2008 yılında yapılan operasyonda da ele geçirildiği, yüklü miktardaki gübreyle birleştirilmesi halinde büyük bir zarara yol açabileceği dile getirildi.

Patlayıcıyı hazırlaması halinde canlı bomba olma ihtimali de vurgulanan Abdülkadir K.'nin sorgusunda, Afganistan'da mücahitlerin yardıma ihtiyacı olduğunu, parayı silah almaları için gönderdiğini, bomba malzemelerini de merakı yüzünden bulundurduğunu söyleyip suçunu kabul ettiği belirtildi.

GÖRÜNTÜLERDE TÜRKLERİN BAŞI VAR

Genişletilerek sürdürülen soruşturmada, Afganistan'da örgütteki Türklerin lideri olan ‘Ebu Zer’ kod adlı Serdar El Başa'nın da görüntülerine rastlandı.

İnternette de görüntüleri bulunan Başa'nın, Türkiye'den yardım toplanması, bir militanın silahlı donatılması için ne kadar para gerektiğini anlattığı kaydedildi.

Abdülkadir K. dışındaki diğer şüphelilerin, örgüte destek ve para transferinde rol aldıkları öne sürüldü. Sorguları tamamlanan 5 şüpheli de adliyeye sevk edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!