Yabancıya 30 hektarı imzaladı

Güncelleme Tarihi:

Yabancıya 30 hektarı imzaladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 00:00

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, TBMM’nin birkaç haftalık uzun mesaide yasalaştırdığı 4 düzenlemeyi aynı gün onayladı.

Yabancılara mülk satışını kapsayan Tapu Yasası değişikliği, Afet Sigortaları Yasası ile yurtdışı seçmenlerle ilgili düzenlemeler ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Yasası dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelerden bazı ayrıntılar şöyle:
Yabancıya mülk satışı
 Yabancı ülke vatandaşlarına taşınmaz satışında karşılıklılık ilkesi kalktı. Vatandaşları Türkiye’den mülk satın alabilecek ülkeler Bakanlar Kurulu’nca liste halinde açıklanacak. Bu liste zaman içinde değiştirilebilecek. Yabancıların alabilecekleri toplam alan, özel mülkiyete konu alanlar için ilçe yüzölçümünün yüzde 10’unu, ülke genelinde kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, bu miktarı 60 hektara çıkarabilecek. Yabancı şirketler de Türkiye’den taşınmaz alabilecek. Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri 1 yıl içinde Milli Savunma Bakanlığı’nca, özel güvenlik bölgeleri ise İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak.
Yurtdışı seçmenler
 Yurtdışı seçmenlerin oy kullanmasında sandık, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemleri birlikte kullanılabilecek. Seçmen sayısının fazlalığı halinde YSK, oy kullanmanın başladığı tarihten itibaren 30 gün boyunca her seçmenin kendisi için belirlenen günlerde ve sandıkta, bu süre içinde oy kullanamayan seçmenlerin ise yabancı ülke için belirlenen son oy verme gününden önceki 10 günde belirlenen sandıkta oy kullanmalarını sağlayacak. Sandık kurulları, en çok oy alan 3 partinin bildirdikleri isimlerden oluşacak. Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlere ve altsoyları, verilecek mavi kart aracılığıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanacak.
Afet sigortası yenilendi
Zorunlu deprem sigortası kapsamı yeniden belirlendi. Binalarda depremin neden olduğu maddi zararlar ile deprem nedeniyle ortaya çıkan yangın, infilak, dev dalga (tsunami) ve yer kayması sonucu oluşan zararlar da teminata alındı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu oluşturulacak. Sigorta şirketlerince teminat verilmemesi durumunda deprem, sel, yer kayması, fırtına, dolu, don, çığ düşmesi ve benzeri doğal afetler için kamu yararı açısından gerekli görülmesi halinde sigortacılık ilkeleri gözetilerek kurumca sigorta teminatı verilebilecek.
Eskişehir Kültür başkenti
 Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kurulacak. Ajans, Eskişehir’i 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak hazırlayacak, bu amaçla 2013’te yapılacak etkinlikleri planlayıp, yönetecek, kamu ve sivil kuruluşların yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlayacak.                                  ?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!