Yaban hayvanlarına özel koruma

Güncelleme Tarihi:

Yaban hayvanlarına özel koruma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2004 11:33

Yaban hayvanların yaşamsal ihtiyaçlarını sağlamak, türlerin göç ve yayılma alanlarını korumak ve artan popülasyonu barındırmak amacıyla "Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahaları" kurulacak. Çevre ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan "Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile İlgili Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Yönetmeliğe göre bu sahalar, yasa kapsamına giren endemik türlerden gerekli ve nesilleri tehlike altında görülen, gen kaynağı değerini muhafaza bakımından korunması gereken türlerin yaşadığı, asgari yaşam alanı büyüklüğüne sahip, biyolojik çeşitliliği yüksek alanlardan seçilecek. Bu yolla, av ve yaban hayvanları veya biyolojik çeşitlilik korunacak. Bu alanlar, göçmen türlerin göç yollarını güvenceye almak için yaşama ortamlarının korunduğu, geliştirildiği yerler olacak.

Av hayvanlarının yerleştirildiği, yaşama ortamlarını iyileştirici önlemlerin alındığı ve gerektiğinde özel avlanma planı çerçevesinde avlanmamın yapılması amacıyla içinde hedef tür veya türlerin doğal olarak bulunduğu bu yerlerde, av ve yaban hayvanlarının barınma, beslenme ve uygun yaşama koşulları yaratılacak. Bu yerlerin doğal peyzaja sahip alanlar olması gerekecek. Bu alanlarda koruma altına alınacak türlerin üreyip çoğalmalarına olanak sağlayacak popülasyon büyüklüğü bulunacak. Ancak endemik, nesli tehlike altında olan veya benzer statüde bulunan türlerin popülasyon miktarına bakılmaksızın yaşama alanları, yaban hayvanı koruma sahası olarak ilan edilecek.

Haberin Devamı

ALANLARIN SINIRLARI

Bu alanların sınırları da yaban hayatı koruma ve geliştirme sahası olarak teklif edilecek sahalar için, İl Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından yerinde yapılacak inceleme sonucunda hazırlanacak ön etüt raporu, alan üzerinde yetki ve sorumluluğu bulunan tüm kurum ve kuruluşların uygun görüşü alınarak belirlenecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ön etüt raporları uygun görülenler, orman rejimine giren sahalarda bakan oluru ile diğer sahalarda ise ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınarak Bakanlar Kurulu kararıyla tescil ve ilan edilecek. Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları, İl Müdürlüğü tarafından yönetilecek ve koruma işlemi yapılacak.

Yönetmeliğe göre, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarının büyüklüğü ve niteliğine göre koruma çalışmaları, genel kolluk kuvvetlerinin yanı sıra yeterli sayıda saha bekçileri tarafından yapılacak. Koruma faalyetlerinde köy ve belde belediyeleriyle işbirliği yapılabilecek.

Haberin Devamı

YAPILAŞMAYA İZİN YOK

Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarında, yönetim ve gelişme planlarında yer alan faaliyetler ve yapılaşmalar dışındaki faaliyetler ve yapılaşmalara izin verilmeyecek ve ekosistem bozulmayacak. Bu alanların dışında da olsa bu sahalara olumsuz etki yapacak tesislere izin verilmeyecek. Varsa mevcut tesislerin atıkları arıtılmadan bırakılmayacak.

Bu sahalar içinde çöp depolama ve imha alanları oluşturulamayacak, onaylanmış planlarda belirtilen yapı ve tesisler dışında hiçbir yapı ve tesis kurulmayacak, irtifak hakkı tesis edilmeyecek.

AVLANMA YASAK OLACAK

Gen kaynağı olarak ayrılan sahalarda ise türlere ve yaşama ortamına müdahale edilemeyecek. Yaban hayatı geliştirme sahalarında alandaki hedef tür veya türlerin alanın taşıma kapasitesine ulaşıncaya kadar avlanma yasak olacak. Ancak bireylerde genetik deformasyon, eşey oranları ve yaş dikkate alınarak Genel Müdürlüğün belirleyeceği esaslara göre bu alanlarda taşıma kapasitesine ulaşmadan av yaptırılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!