Ya seninle ya asla

Güncelleme Tarihi:

Ya seninle ya asla
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet'in 74. kuruluş yıldönümü törenleri dün sabah Anıtkabir'de başladı. Devlet ricali ile birlikte Atatürk'ün önünde saygı duruşunda bulunan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Anıtkabir Özel Defteri'ne, ‘‘Seni seviyoruz’’ diye yazdı. Saat 09.00'da Atatürk'ün mozolesine çelenk konulması ve ardından özel defterin imzalanması ile sona eren Anıtkabir'deki tören, protokole dahil zevatın, Demirel'in arkasındaki yerini almasıyla başladı. Demirel, Atatürk'ün Kabri'ne kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Daha sonra, İstiklal Marşı, Muhafız Alayı Onur Kıtası'nın eşliğinde, törene katılanlarca hep birlikte söylendi. Demirel, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Demirel, deftere şunları yazdı:

‘‘Büyük Atatürk, huzurunuzdayız.

Cumhuriyet Bayramı'nı coşkuyla kutluyoruz. Seni çok seviyoruz. Ateşlediğiniz Cumhuriyet meşalesi gürül gürül yanıyor. Gönüllerimizi, zihinlerimizi ve yolumuzu aydınlatıyor. Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, millet ve vatan bütünlüğünü koruyarak sonsuza kadar var olacaktır. Mesut, muvaffak ve muzaffer olarak. Sana minnettarız. Ruhun şad olsun Kahraman ve Büyük Atatürk.’’

ÇİLLER'İN YALNIZLIĞI

Anıtkabir'deki törenler sırasında devletin zirvesindekiler fırsat buldukça birbirleriyle sohbet ettiler. Ancak DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in bu sohbetlerden hiçbirine katılmadığı gözlendi. Aslanlı Yol'da Çiller, Baykal ve Özal'la birlikte yürüdü. Bu yürüyüş boyunca Baykal ile Özal sohbet ederek, Çiller'i yalnız bıraktılar. Liderler arasında en az sohbet edilen Çiller Cumhurbaşkanı Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalarken dışarıda bekledi ve bu süre içinde DYP Genel Başkan Yardımcılarıyla sohbet etti. Çiller, daha sonra Anıtkabir çıkış merdivenlerinin başında beklemeyi sürdürdü. Çiller, törenden sonra yanından geçen Demirel ile karşılaşmadı. Demirel, otomobiline binerken herkesle tokalaştı. Biraz uzakta duran Yılmaz'ın yanına giderek onun da elini sıktı. Ancak birkaç basamak yukarda durmakta olan Çiller'i görmedi. Çiller, bir ara Karadayı ile de yanyana geldi, ancak birbirleriyle konuşmadılar. Anıtkabir'deki törenlere TBMM'de temsil edilen BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu katılmadı. Anıtkabir'deki törenin ardından Demirel, TBMM tören salonunda Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını kabul etti.

Bayram neşesi

CUMHURİYET Bayramı İstanbul'da da büyük coşku ile kutlandı. Saat 10.30’da Vatan Caddesi ile Bağdat Caddesi'nde geçit töreni düzenlendi. Tören başlamadan önce bir grup er, halka Atatürk rozeti ile üzerinde Atatürk resmi bulunan balonlar hediye etti. Bando ve orkestralar, Beşiktaş, Beyazıt, Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Taksim, Tuzla ve Sultanahmet meydanlarında konserler verdiler. Gece de çeşitli yerlerde havai fişek gösterisi düzenlendi. Kentin tarihi camileri ile yapıları ve meydanlarındaki fıskiyeler de ışıklandırıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği İstanbul Şubesi'nin dün Galatasaray'dan Taksim'e kadar düzenlediği yürüyüş, halkın büyük ilgi ve sevgi gösterisiyle karşılandı. Yürüyüşçüler, ellerinde kırmızı beyaz balonlar ve dev bir Atatürk posteriyle yürürken marşlar söylediler ve ‘‘Türkiye İran olmayacak, Mollalar İran'a, Atatürkçüler burada çeteler nerede’’ sloganları attılar. Taksim anıtı önünde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan dernek üyeleri, ‘‘Cumhuriyetimizi çok seviyoruz’’ yazılı kırmızı beyaz balonları havaya bıraktılar.

Huzura yürüyüş

Anıtkabir'deki Aslanlı Yol'da yapılan yürüyüşte, Cumhurbaşkanı Demirel'in arkasında TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı ve RP Lideri Erbakan, onların arkasında da Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, bakanlar, kuvvet komutanları, DYP Genel Başkanı Çiller, CHP Genel Başkanı Baykal, DTP Genel Başkanı Cindoruk, DP Genel Başkanı Korkut Özal ve üst rütbeli subaylar yer aldı. Bu arada Hipodrom'daki resmi geçit töreni sırasında bir grup Seymen, şeref tribününe çıkarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e Türk Bayrağı sundular. Demirel de kendisine takdim edilen bayrağı öperek teslim aldı.

Özden'i unuttular

TBMM'deki Büyük Şeref Salonu'nun ön cephesinde, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve anamuhalefet liderine karşılıklı olarak protokolün en ön sırasında yer verildiği görüldü. Buna karşılık protokolde hem Genelkurmay Başkanı, hem de anamuhalefet liderinin önünde 3. sırada bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in adının yazıldığı bir panonun bulunmaması, yargı organlarının devre dışı kalmasına neden oldu. Özden derhal olaya müdahale ederek Çetin ve Yılmaz'a durumu aktardı. Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları yanlışlığı son dakikada düzelttiler.

Bayrak kız

Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Antalya'da da coşkuyla kutlandı. Saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan geçit törenine, okullar ve askeri birliklerin yanısıra, sivil toplum örgütleri de katıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şubesi'nce oluşturulan kortejde, cipin üzerinde halkı selamlayan dernek üyesi Gülten Doğangül, bayrak kıyafetiyle ilgi odağı oldu.

Üç nesil bir arada

İzmir'deki kutlamalara, 7'den 70'e yaklaşık 10 bin İzmirli katıldı. İzmirliler, Bostanlı'dan Uçkuyular'a kadar uzanan 30 kilometrelik 'Cumhuriyet Zinciri' oluşturdu. Önceki yıllara göre daha coşkulu olan kutlamaları, ellerinde bayraklarla üç nesil bir arada izledi.

Ata'ya kenetlendiler

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yurt genelinde coşkuyla sürerken, İzmirli gençler ise Ata'larının çevresinde kenetlendi. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki insan seline katılan gençler, Atatürk'ün portresinin çevresinde halka oluşturdu.

Gurur tablosu

Cumhuriyet'in kuruluşunun 74'üncü yıldönümünü kutlamak için Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi alanında düzenlenen askeri tören görkemli geçti. İlk olarak alana giren tanklar, ağır ağır ilerleyerek alanın iki yanına karşılıklı olarak dizilirken, Hava Kuvvetleri'ne bağlı jetler ve nakliye uçakları da gösteri uçuşu yaptı. Dünyada süpersonik uçaklardan oluşan tek akrobasi timi olan Türk Yıldızları yine nefesleri kesen bir gösteri yaptı . Uçaklarının altlarında ‘ATA’ yazısı ve Atatürk'ün siluetini oluşturarak son derece tehlikeli gösteriler yapan 7 uçak, töreni izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!