Y.O. arkadaşlarıyla okuyacak

Güncelleme Tarihi:

Y.O. arkadaşlarıyla okuyacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2003 01:48

Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, ‘‘Y.O.'nun eğitimine normal koşullarda devam etmesinde bir sakınca olmadığına dair rapor var. Çoklu eğitim kararı aldık’’ dedi.

İzmir'de henüz 20 günlükken Kızılay'dan verilen kandan AIDS'e yol açan HIV virüsü kapan 7 yaşındaki Y.O.'nun normal öğrenciler gibi sınıfta eğitim görmesi kararı çıktı. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri sınıfta sürekli bir rehber öğretmen ile bir hemşirenin görev yapacağını açıkladı.

AİHM'YE BAŞVURURUZ

Y.O.'nun, çocuklarına AIDS bulaşmasından korkan velilerin tepkisi nedeniyle derslere giremediği Şerif Remzi İlköğretim Okulu'nun yönetimi dün anne ve babaya, görevlendirilecek öğretmenle ‘tekli eğitim’ verilmesi teklifini yaptı. Ancak aile, buna tepki göstererek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını açıklayıp okuldan ayrıldı.

Sevindirici açıklama akşam üstü Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan'dan geldi. Aydoğan, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarıyla görüşüldüğünü belirterek, ‘‘Çocuğumuzun psikolojisi için de en sağlıklı kararın bu olacağına kanaat getirdik. Çocuğumuz diğer arkadaşlarıyla birlikte sınıfında eğitimine yarından (bugünden) itibaren devam edecek. Tıp Fakültesi ve Sağlık Müdürlüğü tarafından Y.O.'nun eğitimine normal koşullarda devam etmesinde bir sakınca olmadığına dair rapor var’’ dedi.

RİSK OLUŞTURMAZ

Tepki gösteren velilerle ilgili olarak da Aydoğan, ‘‘Raporlar ortada. Eğer çocuklarını okuldan almaya kalkışırlarsa, yasaların gerektirdiği şekilde davranılır. Y.O.'nun normal eğitim alması anayasal hakkı. Diğer çocuklar için de risk oluşturmayacak’’ diye konuştu.

Aydoğan'ın açıklaması üzerine buruk bir sevinç yaşayan baba Nazif O. ‘‘İstenildiği zaman çözümü bulabildiler. Ancak biz çok sıkıntı çektik’’ dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK

Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yöneticileri son kararın ardından sorunu çözmek için çalışmaya başladı. Y.O.'nun arkadaşlarıyla birlikte eğitim görmesi için izlenecek yollar şöyle:

İlk aşamada ‘bilinçli veli’ kategorisinde yer alan, çocuğunun Y.O.'nun sınıfında eğitim görmesinde sakınca bulmayan ailelerin çocuklarıyla bir sınıf oluşturulabilir.

Y.O., durumuna daha az itiraz eden velilerin bulunduğu bir sınıfa verilebilir.

Anne, birçok okulda uygulanan ‘sınıf annesi’ rolüyle sürekli okulda çocuğunu kontrol eder, diğer velileri de rahatlatır.

Çocuklarını yine de göndermek istemeyen aileler ikametgah değişiklikleriyle çocuklarını başka okullara kayıt yaptırabilir.

Bu duruma tepki gösteren aileler çocuklarını okuldan alıp başka bir okula da yazdırmazsa kendilerine bir davetiye gönderilir. 15 gün içinde buna yanıt verilmezse cezai takip başlar, para ve hapis cezası verilebilir.

Y.O. tanınmayacağı başka bir okula gönderilebilir. Ancak olayın medyaya yansıması nedeniyle bu yöntemin işe yarayacağı düşünülmüyor. Küçük çocuğun son olayda yaşandığı gibi hemen tanınması ve aynı sorunların ortaya çıkma ihtimali çok yüksek.

YABANCI EĞİTİMCİLER NE DEDİ

Çocuklar özel kanunla korunur

Debra Wilson (ABD Özel Okullar Birliği Danışmanı)

Böyle bir durumdaki çocuk başka çocuklar için risk taşımaz. Tükrük yoluyla bulaşıcı hastalık kapmadıkça çocuk okulda tutulur. Çünkü, bu tür durumdaki çocuklar özel kanunla korunur. Çocuğun, mümkün olduğunca okulda kalması temin edilir. Çok hasta olmadıkça bu sürer.

Okuldan atılması gündeme gelebilir

Karl-Josef Albrecht (Alman Lisesi Koordinatörü)

Almanya'da bu durumda öncelikle okul müdürü karar verir. Baskılar artar, veli tepkisi yoğunlaşırsa, o eyaletin milli eğitim müdürlüğü bu kararı değiştirebilir. Veli tepkisi ileri boyutlara giderse çocuğun okuldan uzaklaştırılması bile gündeme gelebilir.

Baskı olursa, son kararı müdür verir

Georges Doumergue (G.Saray Lisesi Fran. Böl. Bşk.)

Şehir ve bölgeye göre değişir. Velilerin kültür seviyesi ve bilgi birikimi önemli bir etkendir. Ancak, çocuğun böyle durumda okuldan atılacağını sanmıyorum. Bizim okullarımızda da okul yönetimi velilerin baskısı altında kalabilir. Bu yüzden okul müdürünün vicdani meselesi olarak kalır. Yani son kararı veren okul yönetimidir.

Bu durumdaki çocuk için özel okul açılır

Janet Mc Millan (Kültür Anaokulu İng. Koordinatörü)

Dünyanın birçok yerinde çocuklar bulaşıcı hastalık sahibi olsalar dahi devlet onlara eğitimden geri kalmamaları için tedbir alır. İngiltere'de devlet bu durumda olan çocuklar için özel okullar kuruyor ve eğitimlerini sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!