WSJ'den Uludere raporuyla ilgili yeni detaylar

Güncelleme Tarihi:

WSJden Uludere raporuyla ilgili yeni detaylar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2012 11:54

Yayımladığı Uludere operasyonu haberi Türkiye’de gündeme bomba gibi düşen Wall Street Journal, bugün de bir devam haberine yer verdi.

Haberin Devamı

Gazetenin, "Türkiye insansız hava aracı haberinin yangınını söndürmeye çalışıyor" başlıklı haberinde Türk Silahlı Kuvvetleri ile Pentagon sözcüsü George Little'ın dün yaptığı açıklamalar ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun konuyla ilgili görüşlerinin yanı sıra ilk haberdeki iddiaların detayları da yer aldı.

 

Habere göre, WSJ’nin Washington muhabirinin dün yeniden temasa geçtiği ABD askeri yetkilileri, hazırladıkları operasyon sonrası raporunun içeriğinde yer alan bilgilerin bir kez daha altını çizdi

 

ABD’li yetkililere göre, 28 Aralık’ta yaşanan olayla ilgili iki rapor hazırlandı. İlk raporda Predator’ın, “Kuzey Irak’ta Türk sınırının yakınlarında yük hayvanları ve insanlardan oluşan küçük bir konvoyun yine yük hayvanları ve insanlardan oluşan bir başka grupla birleştiğini tespit ettiği”  belirtildi.

 

Haberin Devamı

İKİNCİ RAPOR DAHA DETAYLI

Operasyon sonrası değerlendirme raporunda ise daha fazla detay yer aldı. Rapora göre, Amerikalılar tarafından kontrol edilen Predator, konvoyun Türkiye sınırına ilerlediğini fark ettiğinde, Irak-Türkiye sınırındaki sekiz saatlik devriye uçuşunu yapıyordu.

 

Ancak raporda konvoyun görüldüğü saat ve Predator’ın takibi ne kadar süre devam ettirdiği gibi noktalar yer almadı.

 

ABD'li yetkililer “hareketliliği” Ortak İstihbarat Birleştirme Hücresi’ndeki Türk muhataplarına aktardı. Daha sonra Türk subaylar Amerikalılardan insansız hava aracını bir başka “sektör”e yöneltmelerini talep ederek konvoyun hava sahasını boşalttı. ABD’li yetkililer, operasyon gerçekleştiği sırada insansız hava aracının bölgede olmadığını söyledi.

 

 

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!