WSJ: Pekin UEK’nin verileri eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

WSJ: Pekin UEK’nin verileri eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2010 09:46

Pekin, 2009 yılında Çin’in enerji tüketimi alanında ABD’yi geride bıraktığını belirten Uluslararası Enerji Kurumu’nun verilerini eleştirdi.

Haberin Devamı

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Çinli yetkililer, yaptıkları hesaplamalar doğrultusunda 2009 yılında ABD’nin en büyük enerji tüketicisi olmaya devam ettiğini belirtti. Çin Ulusal Enerji Bürosu sözcüsü Zeng Yachuan, UEK’nin verilerinin referans olarak kullanılabileceğini ancak güvenilir olmadığını öne sürdü.

 

UEK, geçtiğimiz yıl içinde Çin’in 2,252 milyar ton petrole denk gelen petrol ürünleri, doğalgaz, kömür, uranyum ve diğer enerji kaynakları kullandığını belirtti. Bu rakamlar doğrultusunda, 2009 yılında enerji kullanımının ABD’den yüzde 4 daha fazla olduğunu belirten UEK, ABD’nin 2.17 milyar ton petrole denk enerji kaynağı kullandığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

 

Çin eleştirilerine, UEK Salı günü hemen cevap verdi. Kurumun baş ekonomisti Fatih Birol, tüm ilgili istatistiklerin değerlendirilmesiyle Çin’in dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi olmak konusunda ABD’yi geride bıraktığı sonucuna ulaştıklarını belirtti.

 

Paris merkezli enerji kurumunun tahminleri, geniş çaplı petrol talebi ve ABD dâhil kuruma üye ülkelerin depolama ve ithalat rakamları değerlendirilerek yapılıyor. Diğer yandan kurum, üyesi olmayan Çin’in yetersiz, kesin olmayan ve şeffaflıktan yoksun bilgiler sunduğunu ve Pekin hükümetinin uluslararası petrol piyasalarında dengesizliğe neden olduğunu belirti.

 

Çinli yetkililer ise UEK’nin Çin’in enerji sektörünü anlamadığını ve artan yenilenebilir ve nükleer kullanımının göz ardı edildiğini ileri sürdü. Birol ise bu enerji alanları kullanılmadığı takdirde Çin’in enerji ihtiyacının daha da büyüyeceğini, nükleer ve yenilenebilir enerjinin Çin ekonomisi üzerindeki enerji ihtiyacı baskısını azalttığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!