WSJ Cihaner olayını yazdı

Güncelleme Tarihi:

WSJ Cihaner olayını yazdı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 20, 2010 12:19

Ortadoğu’nun tek demokrasisinde dindarlarla laiklerin iktidar mücadelesi alevlendi.

Haberin Devamı

--Savcının tutuklanması Türkiye’de gerginliği artırdı (Wall Street Journal)

Türkiye’de siyasi gerginlik bu hafta üst düzey bir savcının bir baÅŸka savcıyla ilgili tutuklama kararı çıkarmasıyla zirveye çıktı. OrtadoÄŸu’nun tek demokratik ülkesinde dindar muhafazakar hükümetle laik elitler arasındaki iktidar mücadelesi alevlendi.                          Â

     Â

Savcı İlhan Cihaner’in tutuklanması AK Parti’yle Türkiye’de laik anayasanın uygulamaya konmasından sorumlu olan yargı arasında uzun zamandır süregelen savaşın şiddetlenmesine neden oldu. AK Parti’yi eleştirenler anayasanın sorunlu olduğunu kabul ediyor ancak, İslami kökenli hükümete karşı modern Türkiye’nin laik değerlerinin savunulması için elde kalan tek silahın da anayasa olduğunu savunuyor.

 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AK Partililer, Türkiye’de anayasa değişikliğine gidilmesi için en kısa zamanda referandum düzenlenmesini talep ediyor. Ancak bu yönde atılacak bir adımın sonuçları çok ağır olabilir. Avrupa Birliği ve pek çok Türk vatandaşı anayasanın değiştirilmesini destekliyor.

 

Anayasada Türkiye’deki etnik ve dini azınlıklar üzerine baskı kurmak için bahane edilen maddeler de yer alıyor. Ancak AK Parti’yi eleştirenler anayasanın yenilenmesi durumunda ülkenin partinin dini inançlarına göre yeniden şekillendirileceğinden yana tedirgin.

 

Analistler, yatırımcıların Cihaner’in tutuklanmasına tepki göstermediği ve tarafların çatışmayı daha da sertleştirecekleri görüşünde.

 

Türkiye’de yargı ve AK Parti arasındaki gerginliğin geçmişi çok derin. Türkiye’de mahkeme AK Parti’nin selefi diğer İslami partileri kapatmış, 2007 yılında da AK Parti’nin kapatılmasını talep etmişti. Mahkeme hükümetin üniversitelerde başörtüsü takılması yönündeki kararını engelledi. Geçtiğimiz sonbaharda hükümetin önde gelen yargıçların telefonlarını dinlediğinin ortaya çıkması gerginliği daha da artırdı.

 

Haberin Devamı

Aslına bakılırsa Türkiye’de dindar ve laik elitler 2007 yılında, AK Parti’nin Gül’ü cumhurbaşkanlığına aday göstermesinden bu yana kansız, sanal bir savaş içinde. Ergenekon soruşturması da bu savaşın bir parçası.

 

DÃœNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Bush yönetiminden iki avukat suçlu bulundu

ABD’de Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapor Bush yönetimi avukatlarının ağırlaÅŸtırılmış sorgu teknikleriyle ilgili hatalı bir mantık kullandıklarını ancak mesleki hatadan suçlu bulunmalarının söz konusu olmadığı sonucuna vardı.Â

 

--Terör savcısı sivil mahkemelerini eleştirdi

Geçmişte üst düzey terör vakalarını mahkemeye taşıyan savcı Andrew McCarthy, bugün bu davaların yanlış olduğunu savunuyor.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST

--Su tahtası kararları disiplin cezası gerektirmeyecek

ABD Adalet Bakanlığı, terör şüpheleri için ağırlaştırılmış sorgu teknikleri kullanılmasına sebep olan Bush dönemi avukatlarının cezalandırılmasını reddetti.

 

--FBI şarbon soruşturmasını bitirdi

ABD istihbarat kurumu, 2001 yılında ülkeyi kasıp kavuran şarbonlu mektupları bilim adamı Bruce Ivins’in tek başına hazırladığı ve yaydığı sonucuna ulaştı.

 

FINANCIAL TIMES

--Fed’in hamlesi toparlanma umutlarını yeniden canlandırdı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) iskonto faiz oranlarını düşürmesi ülkede ekonominin toparlanmaya başladığı izlenimini yaratırken, tahviller Cuma günü Aralık sonundan bu yana ilk kez iki hafta üst üste değer kazandı.

 

Haberin Devamı

--Yunanistan tahvil sınavına hazır

Yunanistan milyarlarca euroluk tahvili piyasaya sürmeye hazır. Bu hamle büyümekte olan borç krizi ve grevlerle mücadele etmeye çalışan ülkenin finans piyasalarındaki güvenirliliği için önemli bir sınav olacak.

 

HAARETZ        Â

--Fransa Dışişleri Bakanı: Dubai suikastı Filistin ihtiyaç olduğunu gösteriyor

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Du Dimanche Journal’e verdiği röportajda Filistin devletinin en kısa sürede tanınması gerektiğini söyledi.

 

--Rusya İran’a S-300 savunma sistemleri sağlayacak

Kremlin, İsrail ve ABD’nin Rusya’yı vazgeçirmek için gösterdiği bütün çabalara karşın İran’la anlaşma sağlayacak.

Haberin Devamı

 

EKONOMÄ° BASINI

BLOOMBERG

--Bernanke, Kongre’ye yüksek faiz oranlarının acil olmadığını söyleyecek

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Kongre’yi bankanın ABD’deki işsizliğin farkında olduğuna temin edecek. Bernanke, Kongre üyelerine Fed’in bankalara verilen doğrudan kredilerin maliyetlerini yükseltme kararının ardından faiz oranlarındaki sınır artışının acil olmadığını söyleyecek.

 

--Fed’in kararının ardında dolar altıncı haftada da euro karşısında yükseldi

Yatırımcıların, ABD Merkez Bankası’nın (Fed), 18 Şubat’ta ticari bankaların merkez bankasından kolay bir şekilde borçlanmasını sağlayan iskonto faiz oranlarını yükseltme kararı almasının ardından Fed’in ekonomiye sağladığı mali desteği çekeceği yönündeki spekülasyonlar, doların euro karşısında üst üste altıncı haftasında da yükselmesini sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!