Williams Paşa’nın tarihçi torununa Kars’ta gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Williams Paşa’nın tarihçi torununa Kars’ta gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 00:00

Kırım Savaşı (1853-56) sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nun yanında Ruslara karşı savaşan ve İngiltere Kraliçesi Victoria tarafından "Kars Baroneti" unvanı verilen İngiliz General Williams’ın torunu, tarihçi David Williams, elinde haritayla Kars Kalesi’ni gezerken "defineci" diye apar topar gözaltına alındı.

DÜN "Kaçak kazı yapılıyor" ihbarı alan Kars polisi, 20 kişilik ekiple tarihi Kars Kalesi’ni bastı. Polis, burada 1853-56 Kırım Savaşı’nda Osmanlı ordusu saflarında yer alan İngiliz General Williams’ın tarihçi torunu David Williams, rehberi ve Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun kendisine yardımcı olması için görevlendirdiği Kent Konseyi Genel Sekreteri Sezai Yazıcı ile karşılaştı. Grup, polis tarafından gözaltına alındı ve gece yarısına kadar sorgulandı.

İFADELERİ ALINDI

Yazıcı, Telekom’dan emekli başmüdür olduğunu ve şimdiki görevini söylediyse de polislerin Williams’ı gözaltına almasına engel olamayınca "Allah aşkına nerede tarihi eser var? David Williams, Williams Paşa’nın üçüncü kuşaktan torunudur. Bu olay ’Gece Yarısı Ekspresi’ gibi oldu" diye yaşananlara tepki gösterdi. Williams ve yanındakiler, ifadelerinin alınmasının ardından sevk edildikleri savcılıkça serbest bırakıldı.

DEDESİNİN TABYALARI

David Williams, olay öncesinde askeri yetkililerden izin alamadığı için dedesi General Williams’ın adının verildiği Kars’taki "Williams Tabyaları"nı da görememişti. Belediye Başkanı Alibeyoğlu, olup bitenlerle ilgili olarak "Kars’a gelen turistelere böyle mi yapılmalı? Gece yarısına kadar ifade vermişler. Ellerinde kazma kürek mi vardı? Bu olay Kars’a yapılmış bir ihanettir. Türk turizmine vurulmuş bir darbedir" diye isyan etti. Geceyi Kars’ta geçiren ve yaşadığı şoku atlatmaya çalışan Williams ise konuyla ilgili görüş bildirmek istemedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!