WikiLeaks bu sefer de ‘Suriye belgeleri’ni yayımlıyor

Güncelleme Tarihi:

WikiLeaks bu sefer de ‘Suriye belgeleri’ni yayımlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

ABD’nin diplomatik yazışmalarını yayımlayarak büyük sükse yapan WikiLeaks sitesi kurucusu bu kez Suriyeli yetkililerin yurtdışındaki muhataplarıyla yazışmalarını esas alan 2 milyondan fazla belgeyi açıkladı. İlk belgeler, Batılı şirketlerin bile AB ve ABD’nin Şam rejimine yönelik yaptırımların deldiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü sızıntı sitesi WikiLeaks, yeni bir ifşaat dönemine girdi. Julian Assange’ın kurucusu olduğu site, Suriyeli bakanlık çalışanları, cumhurbaşkanlığı yetkilileri ve diğer kamu kurumlarında görev yapan kimselerin yazışmalarını ele geçirdi. 25’i dün yayımlanan ve 2006 yılının ağustos ayıyla bu yılın mart ayı aralığını kapsayan toplam iki milyon 434 bin 899 belgeden oluşan Suriye Belgeleri’ndeki yazışmaların büyük bölümünde, Batılı şirketlerin olduğu belirtiliyor. İngiltere’nin İsveç’e iade kararı alması nedeniyle bir süredir Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde bulunan Julian Assange, Suriye Belgeleri’yle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Bu belgeler Suriye için olduğu kadar, Suriye’nin dışarıdaki rakipleri için de can sıkıcı” dedi.

Haberin Devamı

İlk gün yayımlanan belgelerde, savunma sanayisine çalışan bazı Yunan ve İtalyan menşeili şirketlerin, Suriyeli yetkililerle yaptığı yazışmalar ön plana çıktı. Yunan iletişim teknolojileri uzmanı Intracom şirketinin temsilcilerinin de katıldığı bir yazışmada, İtalyan Selex Elsag şirketinin çalışanı Simone Bonechi, Suriyeli muhattabı Muhammed Şurbaci’ye, ABD’nin Suriye’ye elektronik aksam satışına izin vermediğini hatırlatarak ilgilendikleri helikopter parçalarının satışıyla ilgili “alternatif bir şirket” bulma ve “nakliyat” konusunda olumlu sonuçlar elde ettiklerini söylüyor. Üstelik belgenin tarihi de, geçtiğimiz yıl ekim ayı. AB ülkelerinin silah yaptırımı uyguladığı Suriye’nin, bizzat AB şirketleriyle alışveriş içerisinde olmasının, önümüzdeki gün ve haftalarda gündemi etkileyeceği tahmin ediliyor.

Ekvador’dan Assange’a iyi haber gelebilir

Bir süredir Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde ikamet eden Julian Assange’ın bu ülkeye sığınma isteği  gerçekleşebilir. Ekvador dün, Assange’ın başvurusunu kabul etme eğilimine girdiğine ilişkin işaretler vermeye başladı. Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, “Julian Assange’a getirilen suçlamalar bence gülünç. Assange’ı, prezervatifi patladı diye suçluyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!