Washington Post'ta Patrik skandalı

Güncelleme Tarihi:

Washington Postta Patrik skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin en ciddi gazetelerinden Washington Post, Türkiye Büyükelçisi'nin mektubuna kullanmadığı bir kelimeyi ekleyerek yayınlayınca Washington'daki Türk toplumunda büyük tepki yarattı.

Dün sabah Washington Post Gazetesi'nde, Büyükelçi Nüzhet Kandemir'in mektubunu dikkatli okuyanlar, ‘‘Ekümenik Patrikhane İstanbul, Fener'de faaliyet göstermekte ve Türkiye'deki Hıristiyan Ortodoks toplumunun dinsel ihtiyaçlarına hizmet etmektedir’’ şeklindeki cümlesini okuyunca şaşırdılar. Rumlar’ın, Fener Patriği'ni evrensel hale dönüştürme çabalarına karşı çıkan Türkiye'nin resmi politikası, ‘‘Ekümenik (Evrensel) tanımını kullanmamaya dayalı olarak sürüyordu. Acaba bu politikada bir değişiklik mi oldu?’’ sorusu zihinleri kapladı.

Hürriyet'in, aynı soruyu yönelttiği Büyükelçi Kandemir, bu kelimeyi gazetenin eklediğini belirterek şunları söyledi: ‘‘Bunu nasıl yaparlar anlayamıyorum. Cümlenin sonunu okuyanlar böyle bir kelime kullanmama imkan olmadığını rahatlıkla anlayabilirler. Gazetenin bu tutumunu anlamanın olanağı yok. Protesto edeceğim’’ dedi.

Bill Broadway adlı yazar Washington Post Gazetesi'nde 27 Eylül günü yayınlanan yazısında, Türkiye'nin, Ortodoks Hıristiyanlara zulmeden bir geçmişe sahip olduğunu öne sürmüştü. Büyükelçi, mektubunu bu iddiayı ve yazıdaki öteki yanlışları düzeltmek üzere yazdı ve şunları belirtti:

‘‘Dinsel tolerans ruhu içinde, Patrikhane, İstanbul Fener'de faaliyetlerini sürdürmekte ve Türkiye'deki Ortodoks Hıristiyan toplumunun dini ihtiyaçlarına hizmet etmektedir. Patrikhane ve dinsel faaliyeti Türk Anayasası tarafından korunmakta ve garanti altına alınmaktadır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!