Vurmadık, ayırdık

Güncelleme Tarihi:

Vurmadık, ayırdık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2001 00:00


Nurettin KURT/ ANKARA
Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez iki milletvekili suçüstü hükümlerine göre dokunulmazlıkları kaldırılmadan hakim önünde yargılanırken fotoğraflandı. MHP'li Tekelioğlu ve Kundakçı'yı ‘‘Adalet Mülkün Temelidir’’ yazan hakim kürsüsü önündeki sanık bölümünde ayakta dururken sadece Hürriyet görüntüledi. Duruşmaya tanık olarak katılan on bir milletvekili tek sıra halinde heyet karşısında dizilerek sorulara cevap verdiler. DYP'li tanıklar, Tekelioğlu'nun Şıhanlıoğlu'na yumruk attığını söylediler. Birkaç tanığın sanık Kundakçı'nın da Şıhanlıoğlu'na tekme attığını belirtmeleri üzerine Kundakçı, sanık kürsüsünde oturduğu yerden, ‘‘Yalan’’ diye bağırdı.

DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüyle noktalanan kavgaya adı karışan MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu ve Osmaniye Milletvekili Mehmet Kundakçı'nın 6 yıl 8'er aydan az olmamak üzere ağır hapis cezası istemiyle yargılanmalarına dün başlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Bekir Selçuk'a ifade veren milletvekilleri, ‘‘Karambol oldu, biz ayırmaya çalıştık. Kesinlikle darbe vurmadık’’ diyerek kendilerini savunmaya çalıştılar. Savcı Selçuk'un gazetelerde yer alan bazı fotoğrafları Tekelioğlu'na göstererek, ‘‘Peki bu el kimin?’’ diye sorması üzerine, Tekelioğlu, ‘‘O el benim, ancak vurma olayı yok. Ben ayırıyordum’’ dedi. Daha sonra mahkemeye çıkarılan iki milletvekili ifadelerinde ‘‘Suçlu olmadıklarını’’ yinelediler.

Tekelioğlu ve Kundakçı hakkında ‘‘kastın aşılması suretiyle adam öldürme’’ suçlamasıyla ağır ceza mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde, ‘‘Sanıklarda öldürme kastı yoktur. Her iki sanık müessir fiil kastıyla hareket etmişlerdir, ancak ölüm meydana gelmiştir. TCK'nın 452/2. maddesindeki suç oluşmuştur. Bu suç, ağır cezayı gerektiren suçtur’’ denildi.

Mahkemedeki savunmalarında savcılık ifadelerini yineleyen Tekelioğlu ve Kundakçı, mahkeme tarafından oy çokluğuyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Duruşma 13 Mart’a ertelendi.

Mahkemedeki ifadeleri

Kamer Abi git zaten sarhoşsun

Olay sırasında bana doğru birisi koştu. Hiç tanımadığım, görmediğim biri. Bana doğru yumruk atma teşebbüsünde bulundu, ama atamadı. Ben Kamer Genç'i ittim ve ‘Abi, zaten sarhoşsun, git yerine otur' dedim. Onun bulunduğu her oturumda mutlaka bir tartışma çıkmıştır. Benim olayda fiili olarak bulunmam söz konusu değildir. Önümüzde Türk Ceza Kanunu ve Medeni kanun var. Bu içtüzük değişmediği zaman, bu kanunların Meclis'ten geçmesi 4 yılı bulur. Bu içtüzüğün çıkması lazım. Gerginliğin nedeni de budur. Ölen kişiyle ilgili fiili bir hareketim olmamıştır.

Kısa boylu öfkeli biri bana saldırdı

Tekelioğlu:

Açık kahverengi takım elbiseli, kısa boylu ve çok öfkeli birinin bana doğru saldırdığını gördüm. Burnumun üzerine yumruk attı birisi ama kim olduğunu bilmiyorum. Refleksle kendimi korurken yumruk atmış olabilirim. Bu hareketten sonra gözümün altına bir yumruk geldi. Bu olayın üzerinden 6-7 dakika geçtikten sonra kulisteki milletvekillerinin içeriye girerek, 'Eyvah! Fevzi kriz geçiriyor' dediklerini duydum. Ben tanımıyorum. Daha sonra vefat ettiğini duydum. Aramızda bir husumet yoktur. Şıhanlıoğlu'na vurma düşüncesiyle hareket etmedim, onu hedef alarak hareket etmiş değilim.

Tuvalete bile polis götürdü

GÖRÜNTÜ YASAĞI

Duruşmaya Tekelioğlu ve Kundakçı ile 8 avukatı, müşteki Şıhanlıoğlu Ailesi adına da bir avukat katıldı. Duruşma salonuna muhabirler alınırken, foto muhabiri ve kameramanlar alınmadı. Duruşma salonu önünde polis tarafından kordon oluşturuldu. İddianamede Kundakçı ve Tekelioğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ‘‘kastı aşan adam öldürme’’ hükmünü içeren 452/2 ve 3'te 1'den yarıya kadar indirimi öngören ‘‘Faili belli olmayan adam öldürme: Müessir fiil’’ başlığını taşıyan 463. maddeleri uyarınca 6 yıl 8'er aydan az olmamak üzere ağır hapis cezası istendi.

MORALLER BOZUK

Sabah saatlerinde Güvenlik Şube polisleri tarafından gözlem altına alınarak savcılık makamına getirilen her iki milletvekilini polisler bir an olsun yalnız bırakmadı. Tuvalete bile polislerin götürüp getirdiği milletvekillerinin morallerinin oldukça bozuk olduğu, yüz ifadelerinin gergin olduğu gözlerden kaçmadı.

BASIN ORDUSU

Medya mensupları, gün boyu Adliye'yi kuşattı. Canlı yayın araçları Adliye bahçesinde sıra sıra dizilirken, her TV kanalının olayı izlemek için en az üç kameraman görevlendirmesi Adliye koridorlarındaki izdihamın artmasına neden oldu.

NEZARETTE BEKLEME

İfadelerinin alınması için savcının yanına ayrı ayrı girmesi gereken sanık vekiller, infaz suçundan aranan ve yakalandıklarında konuldukları nezarethanede bekledildi. Sanık milletvekillerinden Mehmet Kundakçı ifade verirken Tekelioğlu nezarethanede polis gözetiminde sırasını bekledi. Nezarethane adeta ziyaretçi akınına uğradı. MHP'li birçok milletvekillerin yakınları adliye koridorlarını doldururken, nezarethanede ‘‘geçmiş olsun’’ ziyaretinde bulundular.

TUVALET KRİZİ

Tekelioğlu'nun bir ara tuvalete gitmesi üzerine medya ordusu hareketlenirken, bazı stajer avukatlar ezilme tehlikesi geçirdi. Bazı kameramanların ise tuvalete kadar girmeye çalışması, MHP'lilerin tepkisine neden oldu.

ETTEN DUVAR

Milletvekillerinin gözaltında tutulduğu nezarethanenin önünde 50'ye yakın Çevik Kuvvet polisi etten duvar örerek güvenlik çemberi oluşturdu.

YEMEK YEMEDİLER

Moralleri oldukça bozuk görünen her iki milletvekili, arkadaşlarının yemek önerilerini geri çevirerek öğle yemeği yemediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!