Vücutlarınızı güneşlendirin

Güncelleme Tarihi:

Vücutlarınızı güneşlendirin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2005 01:36

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Api, seminer verdiği AKP’li kadınlara, kemik erimesine karşı vücutlarını güneşlendirmelerini tavsiye etti. Dr. Api, ‘Yazın balkonda ya da halka açık yerlerde vücudunuzun büyük bölümünü güneşe maruz bırakın’ dedi.

AKP’li kadınlara menopozu anlatan Haseki Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Api, menopoz sonrası kemik erimesine karşı ne tür önlem alacaklarını soran AKP’li kadınlara ‘Vücutlarınızı güneşe tutun’ önerisinde bulundu. İskandinav ülkelerinin, kemik erimesinden en çok mustarip olan ülkeler olduğuna dikkat çeken Api, şöyle devam etti:

PARA YATIRIN

‘Onlar güneşi görmüyorlar. Gördüklerinde de hemen üstlerini başlarını çıkarıp, mayoyla, bikiniyle hata iç çamaşırıyla güneşleniyorlar. Ülkemiz güneş açısından şanslı. Emeklilik için bankaya ne kadar para yatırırsanız, emekliliğinizde de o kadar güzel ikramiyeniz olur. Eğer siz 50 yaşından sonra güneşe çıkmaya, 50 yaşından sonra süt ve peynir tüketip kalsiyum almaya başladıysanız, çok yararı olmaz.

FAYDASI ÇOK

Tek başına alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilmeyip, böbrek ve safra kesesinde taş oluşumuna yol açtığını belirten Api, Cildimizin ne kadar büyük bir bölümü direkt güneş ışığıyla maruz kalırsa o kadar faydalı. Yaz aylarında, balkonunuzda, özel yerlerinizde ya da halka açık yerlerde, vücudunuzun daha büyük bölümünü güneşe maruz bırakın’ dedi.

ABDEST BOZULUYOR

AKP’li kadınların en çok mustarip oldukları konulardan biri de ‘İdrar kaçırma’ konusuydu. Api, idrar kaçırma yüzünden sık sık abdestlerinin bozulmasından şikayetçi olan ve ‘Menopoza girmediğimiz halde idrar kaçırıyoruz ve bu yüzden abdestimiz bozuluyor, ne yapmalıyız?’ diyen kadınlara, her 100 kadından 20’sinin idrarını kaçırdığını ve pedle yaşamak zorunda kaldıklarını söyleyerek, mutlaka doktora görünmelerini önerdi.

Utandıkları için soruları yazıp verdiler

AKP İstanbul Kadın Kolları’nın iki ilaç firmasının katkılarıyla Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde düzenlediği ‘menopoz’ konulu toplantıya 35 kişi katıldı. Dr. Murat Api, soruları sözlü alabileceğini söylemesine rağmen, AKP’li kadınlar merak ettikleri konuları utandıkları için yazılı sormayı tercih etti. Kadınlar, sorularını yazdıkları kağıtları bir kadın görevliye teslim ederek Dr. Api’ye ulaştırdı. AKP’li kadınlar, Dr. Murat Api’ye şu soruları yöneltti:

Menopoz devresini rahat geçirmemiz için neler yapmalıyız?

Bu dönem ilaç kullanılabilir mi?

Erken menopoz neden olur, vücutta herhangi tahribat yapar mı?

İdrar yollarında problem çıkar mı?

Meme kanseri olmanın nedenleri? Meme muayenesi nasıl yapılmalı

Ailemde yumurtalık kanseri var, menopozda hormon kullanabilir miyim?

Adet halindeyken çok şiddetli baş ağrısı oluyor. Nedeni nedir?

Adet kanamaları ne sıklıkla olmalı. 19 günde bir olması veya 1 hafta öne alması normal midir?

Meme kanseriyle, süt salgı bezleri arasındaki farkı kendi kendimize nasıl ayırt edebiliriz? Mamografi kanser riskini artırır mı?

30’lu yaşlarda kıllanma, herhangi bir hormon bozukluğu yoksa neyi ifade eder?

Yurdumuzda, peynir, yoğurt, süt son derece tüketilmektedir. Neden kemik erimesi insanlarımızda yüksektir. Bu yiyecekleri tüketerek menopoza önlem alabilir miyiz?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!