Vize karmaşası

Güncelleme Tarihi:

Vize karmaşası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2007 16:22

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren sınırda transit vize uygulamasının kalktığını, AB üyesi olmayan Türk vatandaşlarının Bulgaristan dış temsilciliklerinden vize almak zorunda olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

Ancak Bulgaristan sınır polis müdürlüğü mührünü taşıyan yazılı açıklamada Avrupa ülkelerinde oturan Türk vatandaşlarının vizeye tabi olmadığı belirtildi. Sınır Polis Müdürlüğü başkomiseri Kr. Petrov imzalı yazıda yasal olarak Avrupa’da oturan ve pasaportunda oturma izni bulunan Türk vatandaşlarının transit vizeden muaf olduğu ifade edildi.

53833 numaralı ve 04.12.2006 tarihli resmi yazıda Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları ya da AB vatandaşıyla evli Türk vatandaşlarının pasaportla veya belgelerle bunu ibraz etmeleri durumunda AB vatandaşları gibi vizeden muaf tutulacağı kaydedildi. Resmi yazıda şöyle denildi:

"AB ülkesinde oturma izni ya da bir AB ülkesi için vizesi bulunan üçüncü ülke vatandaşları, bu bilgiler pasaportlarında yer alıyorsa, vizesiz Bulgaristan’a giriş yapabilirler. AB vatandaşlarının Türk vatandaşı olan aile fertleri de bunu ispat ettikleri takdirde vizesiz Bulgaristan’a girebilir."

Doğrulanmadı

Haberin Devamı

Konuyla ilgili başvurduğumuz Bulgaristan Dış ve İçişleri Bakanlıkları bu açıklamayı ne doğruladı ne de yalanladı. Gerek Dış gerekse İçişleri Bakanlığı bu sorumuza yazılı cevap vereceklerini açıkladı. Ancak gazetemiz baskıya girinceye kadar herhangi bir açıklama da gelmedi.

Türkiye’nin Bulgaristan Büyükelçiliği ise yeni vize uygulamasının tüm Türk vatandaşları için geçerli olduğunu ve Bulgar Dışişleri Bakanlığının bu konuda yazılı talimatı bulunduğunu vurguladı. Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük şöyle dedi:

"Bulgar sınır polisinin yazısından haberim yok, ama bu konu resmi bir çerçevede iki ülke arasında bir anlaşmayla sonuçlandırılmış değil. Bize Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının da vizeye tabi olduğu ve dış temsilciliklerden vize almak zorunda olduklarına dair Bulgaristan Dışişleri Bakanlığından talimat geldi. Yılbaşı tatili için karayoluyla Türkiye’ye giden ve sınırda gidiş dönüş transit Bulgar vizesi alan birkaç Türk vatandaşı yılbaşı sonrası geri dönüşte sorun yaşadı. Bulgar sınır polisi geri dönüş vizesini geçersiz saydı ve Edirne’deki Bulgaristan konsolosluğuyla irtibata geçtik ve yeni vize alarak bu sorunu çözdük. Aslında vize sınırda veriliyordu. Ama Bulgaristan’ın AB’ye üyeliği başladıktan sonra sınırda vize uygulaması kaldırıldı. O yüzden vatandaşlarımızın transit vizeyi ilgili Bulgaristan dış temsilciliklerinden önceden almaları gerekiyor. Bizim şu anda Bulgarlarla yürüttüğümüz görüşmelerde Bulgar tarafından talebimiz Arupa ülkelerinde ikamet ve çalışma müsadesine sahip veya Schengen vizesi hamili Türk vatandaşlarımızın 5 güne kadar transit geçişlerinde vizeden muaf kılınmaları ve herhangi bir ücrete tabi tutulmaması. Bu konuda görüşmeler devam ediyor ve benim kanaatim, önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde veya her halükarda izin mevsimi başlamadan önce bu konu bu çerçevede çözüme kavuşturulacağı yönünde. Bu konuda bir mütabakat sağlamış durumdayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!