Villa bombardımanı

Güncelleme Tarihi:

Villa bombardımanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

CHP'li Bihlun Tamaylıgil, Atilla Kart, Erdal Karademir, Anavatanlı Emin Şirin ve Muzaffer Kurtulmuşoğlu Meclis'i Maliye Bakanı Unakıtan'ın villasıyla ilgili önerge yağmuruna tuttu. Vekiller, Çamlıca'da imar hakkının, hangi gerekçeyle yüzde 20'ye çıkarıldığına ve Unakıtan’ın istifasına yönelik sorular sordular.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan'ın villasının da bulunduğu Küçük Çamlıca'daki imar operasyonu, TBMM'ye soru önergesi yağmasına neden oldu. CHPve Anavatan partilerinden beş milletvekili Başbakan Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın cevaplaması için soru önergeleri verdi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

ONAYLIMI?

1/1000'lik düzenlemenin, 1/5000'liklere aykırı olduğu için Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildiği bilgileri doğru mudur?

Bu düzenlemeler Büyükşehir Belediyesi'nin onayından geçmediği halde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, hangi yasal ve takdiri gerekçeyle bu düzenlemeyi uygulamıştır; onaylama işlemi hangi yasal dayanakla gerçekleşmiştir?

İstanbul'da imar hakkı yüzde 6'dan, 20'ye çıkarılan başka bölge var mı? Bölge Koruma Kurulu üyelerinden Ahmet Turgut ve Mehmet Cevahir'in görevden alındıkları haberleri doğru mudur; doğruysa hangi yasal gerekçeyle bu işlem tesis edilmiştir?

Salt mevzi imar planı uygulamasıyla bu yolda düzenleme yapılmasının yasal dayanağı nedir? Bu şekilde uygulamayla 3 kişi hakkında karar alındığı ve kuruldan geçirildiği yolundaki bilgiler doğru mu; hakkında karar alınan kişiler kimler?

YIKIM KARARLARI

Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Emin Şirin, Maliye Bakanı Unakıtan'ın, 'Üsküdar Belediyesi'nin planları Büyükşehir'den geçerse oğlumun ve kızımın evi kaçak olmaktan çıkar" beyanatının bulunup bulunmadığını sordu.

Şirin, "3 yıkım kararına rağmen Unakıtan'ın villasının yıkılmamasının nedeni ne?
Bugüne kadar yıkım kararını uygulamayan yöneticiler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?" diye sordu.

Anavatan Partisi Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu ise Unakıtan'a, "İstanbul'da herhangi bir sit alanında villalarınız var mı; yasallaştırılmaları için girişiminiz oldu mu?" sorusunu yöneltti.

İSTİFAGÜNDEMDEMİ?

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil de Başbakan Erdoğan'a "Unakıtan'ın istifası veya görevden almanız gündemde mi?" diye sordu.

Tamaylıgil Erdoğan'a, ’villa olayı’nı ’İstanbul sevdalısı’ eski Belediye Başkanı ve Başbakan olarak doğru bulup bulmadığını da sordu.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir de Erdoğan'a, ilgililer hakkında İçişleri ve Kültür Bakanlıklarına talimat verip gerekli soruşturmayı başlatıp başlatmayacağını sordu.

Kültür Bakanlığı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın villalarına ilişkin haberlerle ilgili olarak, 'jet imar affı' diye herhangi bir özel işlem bulunmadığını açıkladı. Bakanlık açıklamasında, İstanbul III Numaralı Koruma Kurulu'nda Ahmet Turgut ve Mehmet Cevahir Türk’ün yoğunluk nedeniyle gidilen yeni bir düzenleme sonucunda İstanbul VI Numaralı Koruma Bölge Kurulu'nda görevlendirildiği ifade edildi.

SİT alanında
/images/100/0x0/55eb6093f018fbb8f8bd2e11


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan SİT alanı olan Küçükçamlıca'da yüzde 6 imar izinli arazisine 1980’li yıllarda bir villa yaptırmıştı. Unakıtan 1988 Ağustosunda da, Üsküdar Bulurlu Mahallesi 81 pafta, 54 ada, 44 parsel üzerindeki villasının bahçesinde ikinci bir villa inşaatı başlattı. Şikayet üzerine Üsküdar belediye encümeni, çeşitli tarihlerde 3 kez, ruhsatsız binanın yıkımı için karar aldı. Belediye, teknik yetersizlikler nedeniyle yıkımı ihaleyle yapmaya karar verdi, ancak ihaleler bugüne kadar katılan olmadığı için gerçekleştirilemedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!