Videolarla Sinan Çetin gibi oynayabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Videolarla Sinan Çetin gibi oynayabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 00:00

Tatilinizde, mezuniyetinizde, düğününüzde çektiğiniz saatlerce uzunluktaki sayısal görüntüyü adeta bir filme dönüştürmek, işte yapacağınız sunumu görüntüyle desteklemek veya düşük bütçeli filminizle dünyayı kendinize hayran bırakmak artık teknolojik olarak çok kolay. e.yaşam video biçimlendirme yazılımlarını inceledi ve kullanımı çok kolay bazı efektleri sizler için seçti.

Tekno-marketlerde rahatlıkla bulunabilen sayısal video kaydediciler son yıllarda inanılmaz bir hızla geliştiler. Hem görüntü kalitesi hem de kayıt gerçekleştirebilinen zaman açısından yarı profesyonel kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılıyorlar. Hatta artık HD kayıt yapabilen modellerin çıkması ile sinema salonlarda da rahatlıkla seyircilerin beğenisine sunulabilecek tarzda filmler yaratmak mümkün. İsterseniz sabit diske isterseniz DVD kayıt isterseniz de farklı formattaki kasetlere kayıt yapabilen bu kameralar ile çektiklerinizi anlamlı bir filme dönüştürmek ise video biçimlendirme yazılımları ile mümkün olabiliyor. Eskiden bu yazılımlar çok özel ve milyon dolar değerindeki donanımlar üzerinde çalıştırılabilirken günümüzde herhangi bir diz üstü bilgisayar ile dahi bu yazılımlarla çalışmak mümkün. Bu yazımızda sizlere büyük bütçeler gerektirmeden satın alabileceğiniz video kaydedici ve diz üstü bir bilgisayar ile kullanılabilecek yazılımların sunduğu farklı olanakları paylaşıyoruz. Artık gerisi sizin yönetmenlik kabiliyetinize kalmışÉ

Kısa görüntüleri birleştirin

Tatilde saatlerce kayıt yaptınız ama sadece 5 dakika uzunluluğunda bir kısa film oluşturmak istiyor ve bunu da en güzel anlarınızı kullanarak yapmak istiyorsunuz. Yapmanız gereken ilk şey tüm görüntülerinizi bilgisayarınıza yüklemek, yazılımınızı çalıştırmak, hangi kısımları istiyorsanız işaretlemek ve kesip farklı bir konuma kopyalamak. Yazılımınızı kullanarak işaretlediğiniz ve sabit diskinize kaydettiğiniz kısa bölümleri daha sonra manalı bir sırada ve arkaya da bir fon müziği yerleştirerek birleştirmeniz mümkün. Bu sayede uzun ve istemediğiniz görüntüler yerine, daha kısa ve sadece en iyi anlardan oluşan bir tatil videosu veya düğün hikayesi oluşturmak mümkün.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kısa görüntüleri seçtikten sonra yapmanız gereken manalı bir sıra oluşturmak. Seçilen görüntülerin birleştiğinde de tutarlı bir hikaye yaratması son derece önemli. Aksi takdirde sadece bir biri ardına sıralanmış kısa sayısal görüntüler olurlar. Eğer projeniz bu değilse biçimlendirmeye başlamadan önce biraz düşünüp hangi görüntüleri hangi sırayla kullanacağınızı belirlemekte fayda var. Mesela bir düğünü kısa film olarak biçimlendirmek istiyorsanız, önce düğün öncesi hazırlıkları ardından düğün salonundaki kalabalığı sonrasında gelin ile damadı ve son kare olarak da pastanın kesildiği ve davetlilerin alkışladığı anı sıralamak size istediğiniz sonucu verecektir. Bunun için tek yapmanız gereken ’clipping’ yöntemini kullandıktan sonra bir zaman çizelgesi oluşturmak ve hangi görüntüyü hangi saniyeler arasında kullanmak istiyorsanız basitçe yazılım üstündeki boş saniye alanlarına yerleştirmek.

Fon müziğiniz ile fark yaratın

Uzun süreli görüntülerden kısa bölümler almak ve bunları istenilen sırayla dizmek çok basit bir iş. Ancak üzerinde dikkatle durulması gereken bir konu da bu kısa bölümleri birbirine bağlarken yapılacak geçişler. Bu geçişler için farklı yöntemler kullanmak mümkün. Bunlar arasında iki görüntünün birbirine kaynaştığı ’dissolve’ ve bir görüntünün yavaşça silinirken diğerinin netleştiği ’fade’ en çok kullanılanları.

Görüntüleri yazılımınızın zaman çizelgesine yerleştirdikten ve geçişleri de belirledikten sonraki adım ise kısa filminiz için müzik ve arka plan seslerini eklemek. Arka plan için isterseniz tek bir şarkı, isterseniz önemli bölümler için birden fazla şarkı veya kendi sesinizi kullanarak bir anlatımı tercih edebilirsiniz. Müzik, görüntülerin duygusal etkisini arttırırken, istediğiniz atmosferin yaratılmasında da size yardımcı olacaktır. Arka plana kayıt edeceğiniz kendi sesiniz ise görüntülerin belgeselleşmesini sağlayacaktır. Böylece çıktığınız safariyi sanki bir belgeselmişçesine arkadaşlarınıza gösterebilirsiniz. Bunun için farklı yazılımlar kullanabileceğiniz gibi görüntü için kullandığınız yazılımla da sesi görüntüye ekleyebilirsiniz. Bu işlemde en çok dikkat edilmesi gereken unsur, görüntü ve sesin zamanlarının tam eşleşmesi. Aksi takdirde düğün kaydınızda siz daha ’evet’ demeden arka fonda romantik bir müzik başlayabilir ve siz de o anın büyüsünü ıskalayabilirsiniz.

İster hızlı ister yavaş oynatın

Kısa filminizi oluştururken artık sadece hali hazırda çekilmiş görüntüye muhtaç değilsiniz. Eğer çekilen görüntülerde daha da yakınlaştırmak ve büyütmek istediğiniz bir alan varsa yeni nesil yazılımlarla bunu rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin tatil videonuzda arkadaşınızı ıslattığınız anda onun suratındaki ifadeyi büyütmek isterseniz tek yapmanız gereken o saniyeleri ve alanı işaretlemek, büyütmek ve zaman çizelgesine yerleştirmek.

Kısa filminizde hangi bölümü isterseniz onu normalden daha hızlı veya yavaş oynatabilirsiniz. Diyelim ki haftasonu çıktığınız balık avının bir kısa filmini oluşturmak istiyorsunuz. Kısa filmi daha da eğlenceli hale getirmek için yeni tuttuğunuz balığın elinizden kayıp gittiği sahneyi uzatabilir, balık tutmak için denize açıldığınız sahneleri hızlandırarak daha kısa bir zamanda geçmesini sağlayabilirsiniz.

Filminize peri tozu serpin

Son dönemdeki en popüler efektlerden birisi peri tozu efekti. Peri tozu ile belirlediğiniz alanda, yönde ve hızda sanki bir peri toz serpmiş veya toz serperek uçuyormuş izlenimi yaratmak mümkün. Bu efekti çocuğunuzun doğum gününde kullanabilir, onu peri tozu ile sarabilirsiniz.

Tüm işlemleriniz bittikten sonra filminizin ismini yazılımın size sağladığı kolaylıkla yazın ve hangi anda ekranda belirmesini istediğini seçin. Ayrıca kısa filminizi oluşturmanızda emeği geçen yakınlarınızı onurlandırmak isterseniz de sinema filmlerindeki gibi isimlerinin tek tek ekranda belirlemesini sağlayın.

Neden iMovie ve iDVD

iMovie videolarınızı izlemek, eğlenmek ve zevk almak için en kolay yol. iMovie kütüphanesinde bütün videolarınız kolayca organize edilir ve arama aracıyla aradığınız özel videoları hemen bulursunuz. Video içinde aradığınız sahnelere kolayca bulabilir, tekrar seyredebilir ve eğlenceli anılarınızı tekrar hatırlayabilirsiniz. iMovie videoları tarihe ve çekilme sıralarına göre kolayca sıralar. Böylece bütün tarihleri hatırlamak zorunda kalmazsınız.

Hızlı yap, hızlı paylaş

iDVD ile videolarınız tıpkı bir yönetmen gibi görüntüleri keserek, birleştirerek ve yeni sesler ekleyerek adeta kendi sinema filminizin yönetmeni olabilirsiniz. Kolay menüleri sayesinde ise anlamanız kolay kullanmanız ise hızlı olacak.

Geniş araç desteği

iDVD fotoğraf ve video görüntülerinden etkileyici ve eğlenceli slayt gösterileri hazırlamanıza imkan veriyor. Yeni buton arşivi, medya sürükleme editörü ve dinamik hizalama kılavuzları tam kontrol sağlıyor.

iMovie 08 ve iDVD kasetli veya kasetsiz kamera görüntülerine uyumlu. Ayrıca hafıza kartı veya hard disk sürücüsü ve DVD kameralar ile de çalışabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!