Verheugen 'Türkiye'nin Kıbrıs konusunda borcu var'

Güncelleme Tarihi:

Verheugen Türkiyenin Kıbrıs konusunda borcu var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 12:58

AB`nin genişlemesinden sorumlu komisyon üyesi Günter Verheugen, Frankfurter Rundschau gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye`nin Kıbrıs konusunda borcu olduğunu söyledi.

Verheugen, Kıbrıs sorunu çözüldüğü takdirde Türkiye ile üyelik görüşmelerine başlanıp başlanmayacağı sorusuna karşılık, ``Türkiye`ninKıbrıs konusunda borcu var. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi`nin kararlarıdoğrultusunda zaten BM Genel Sekreteri`nin barış çabalarını desteklemek zorunda`` dedi.  

Verheugen, ``Bunun yanı sıra Türkiye, AB ortak üyeliği doğrultusunda Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yardımcı olacağını açıklamıştır. Türkiye`nin, Kıbrıs konusunda bizim tarafımızdan gerekligörülen adımları atması, Ankara ile üyelik müzakerelerini başlatmak için yeterli değildir`` diye konuştu.  

Verheugen, AB`nin genişlemesi konusunda Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Birlik partilerinin (CDU/CSU) şbakan adayı olan BavyeraEyaleti Başbakanı Edmund Stoiber arasındaki tek görüş ayrılığının, Stoiber`in, AB`nin Türkiye ile ilgili politikasını desteklememesi olduğunu belirtti.  

AB`ye ilk aşamada 10 adayla yapılan üyelik görüşmelerinin bu yılınsonuna kadar tamamlanabileceğini ve AB`nin genişlemesinin 2004 yılındabaşlayabileceğini de kaydeden Verheugen, ``Ancak bu 10 adayın AB`ye üye olacağı kesin değildir`` dedi.  

Verheugen, bu 10 adayın Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Kıbrıs Rum yönetimi olduğunu hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!