Veli de beğenmiyor

Güncelleme Tarihi:

Veli de beğenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2001 00:00

Haberin Devamı

Öğretmenlerin ‘‘Çocuğunun sınıfını bilmeyen veliler var’’ suçlamasına karşılık, veli de eğitim sistemini beğenmiyor. Veliler, mevcut sistemi ezbere dayalı, kalitesiz buluyor. Veli, sistemin çağa uymadığını ve öğrencileri araştırmaya yönlendirmediğini düşünüyor.

ÖZEL Okullar Derneği, SİAR'a bir araştırma yaptırarak, velilerin nabzını yokladı. Özel okulların ilk kez kapsamlı olarak yaptırdığı araştırmada veli profili ve potansiyeli belirlendi. Araştırmadan, velilerin en çok ücretlerin yüksekliğinden şikayetçi olduğu sonucu çıktı.

Özel okulların imajı, velilerin beklentileri ve profilini belirleyen araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve İçel'de toplam 1001 veli ve 1000 de potansiyel veli ile yapılan görüşmeler sonucu gerçekleşti. Şubat ve Mayıs 2000 tarihleri arasında yapılan araştırmadan mevcut velilerin yarıdan fazlasının okul ücretlerini zorlanarak ödediği, yüzde 4'ünün ise burs aldığı anlaşıldı.

Derneğin Taylor Nelson Sofres SİAR Araştırma Grubu'na yaptırdığı araştırmada, velilerin ücretlerle ilgili ödeme durumları şöyle belirlendi:

‘‘Velilerin üçte biri, okul ücretlerini kolaylıkla ödüyor. Özellikle yabancı okullarda velilerinin yüzde 40'ı ücret ödemekte zorlanmıyor. Velilerin yüzde 59'u ücretleri biraz zorlanarak, yüzde 5'i ise çok zorlanarak ödeme yapabiliyor.’’

Yapılan araştırmaya göre, Türk eğitim sistemini çağdışı, ezbere dayalı, kötü bulan veliler, en çok özel Türk okullarını, özel vakıf okullarını ve Anadolu Liseleri'ni başarılı buluyor. Devlet okullarını ise velilerin yarısı başarısız olarak değerlendiriliyor.

Veliler en çok yabancı dil ve kaliteli eğitim için özel okulları seçiyor. Bir kısmı ise ücret yüksekliği, kár amaçlı çalışmaları ve disiplinin yetersiz olması nedeniyle özel okulları tercih etmiyor.

Özel okulları tercih etmeyen velilerin nedenleri şöyle sıralanıyor:

Yüksek ücret: % 84, Kár amaçlı: % 66, Öğrencilere gerekli disiplin verilmiyor: % 49, Öğrenci sorunlarıyla yakından ilgilenilmiyor: % 48.

İdeal okul nasıl olmalı

Kaliteli, ciddi eğitim veren 18

Ezbere dayanmayan, araştırmacı 13

Bilimsel ve teknik donanımlı 12

Kaliteli öğretmen kadrosu 12

Etkili sosyal ve kültürel faaliyet 11

Yeniliklere açık 9

Yabancı dil ve bilgisayar dersi 7

Öğrencilere iyi gelecek sağlayan 7

Sınıf mevcudu az olan 7

Öğrenciler ile yakından ilgilenilen 4

Kolej tercihinde ilk neden yabancı dil

Neden %

Yabancı dil 84

Kaliteli öğretmen kadrosu 54

Sınıf mevcudu az 42

İkinci yabancı dil eğitimi 34

Öğrencileri anlayan genç

öğretmen kadrosu olması 27

Yabancı öğretmenler 22

Bilgisayar eğitimi 21

Üniversite sınavlarında

yüksek başarı 20

Özel okul velilerinin çoğu üniversite mezunu

Velilerin yüzde 3'ü bir sosyal kulüp üyesi

Potansiyel velilerin yarıdan fazlası, mevcut velilerin ise beşte ikisi yılda 1 kez tatile gidiyor.

Velilerin yarısından fazlasının bilgisayar, mikrodalga fırın, VCD göstericisi var. Büyük çoğunluğunda bulaşık makinesi, cep telefonu, bilgisayar ve kablolu televizyon sistemi sahibi ve otomobilleri bulunuyor.

Potansiyel velilerin oturdukları ev ortalama 114 metrekare, mevcut velilerin ise 134 metrekare.

Potansiyel velilerin yüzde 40, mevcut velilerin de yüzde 67'si evinde belli bir ücret karşılığı gündelik işlere yardım için bir yardımcı bulunduruyor.

Yarıdan fazlası bazen spor yapıyor.

Çoğunluğu kitap okuyor ve üniversite mezunu.

Çoğunluğu meslek seçimini çocukların yapmasını istiyor.

İş ve aile hayatı için eğitimin önemli olduğuna inanıyor.

Büyük çoğunluğunun 2 çocuğu bulunuyor ve 28-45 yaş arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!