Vekiller tutuksuz yargılanmalı

Güncelleme Tarihi:

Vekiller tutuksuz yargılanmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2013 01:40

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’la ilgili “Tutuklulukta makul süre aşıldı, seçilme hakkı ihlal edildi” kararının diğer tutuklu milletvekilleri için de emsal olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İhlal kararından sonra cezaevindeki milletvekillerinin tutukluluk durumlarının ilgili mahkemelerce yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Okur, Hürriyet’e şunları söyledi: “AYM’nin kısa kararında milletvekili olan ilgilinin tutuklu kalmasının seçilme hakkının ihlali olduğundan ve tutuklamada makul sürenin aşıldığından bahsediliyor. Bunun mahkemece (İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi) dikkate alınması lazım. Hukuken şöyle sorunlu bir durum var. Bu kişiler hükmen tutuklu. Hüküm aldılar ancak cezaları kesinleşmedi ve temyiz aşamasında. Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında mahkeme ‘Ben işten el çektim. İşlem yapamam’ diyebilir. Yargıtay ise ‘Dosya bana gelmedi’ yanıtı verebilir. Bana göre mahkeme bu karardan sonra, işin esasına ilişkin olmadığı için ‘AYM ihlal var dedi, ihlalin devam etmemesi lazım’ diye Mustafa Balbay’ın tahliyesine karar verebilir. Ancak AYM, ‘Bu kişilerin milletvekili oldukları için seçilme hakları ihlal edildi, tutuklama yerine başka tedbirlere başvurma imkanı vardı’ diyor. Haksız tutuklama konusundaki ihlal başvurusunu reddediyor. Bu algı doğru değil. Bana göre AYM kararı, diğer tutuklu milletvekilleri için emsal olmalıdır.”

HUKUKA KARŞI BİR HİLE


AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu Balbay hakkında verdiği kararı değerlendirdi. NTV’ye konuşan Çelik şunları söyledi: “Bırakırlar mı bırakmazlar mı mahkeme karar verir. Siz içerideki birini aday gösteriyorsunuz. ‘Bu milletin seçtiği vekildir derhal dışarı çıkarın’ diyorsunuz. Bunu hukuka karşı bir hile olarak görüyorum.”

BDP’DEN 5 VEKİL İÇİN BAŞVURU

Anayasa Mahkemesi’nin CHP milletvekil Mustafa Balbay hakkında verdiği kararı emsal gösteren, BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Meral Danış Beştaş ise BDP’li 5 tutuklu vekil için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!