Vekiller birbirlerinin üzerine yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Vekiller birbirlerinin üzerine yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2007 15:32

TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında AK Parti ile CHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı, milletvekilleri, birbirlerinin üzerine yürüdü.

Haberin Devamı

"DELIKANLIYSAN GEL DISARIDA GÖRÜSELIM"
CHP'li bazi milletvekillerinin, “Yapamiyorsan birak”, “Ayip, ayip”, “Pes dogrusu”, “Yine basardiniz”, “Hiç olmazsa mesleki onurunuz adina milletvekillerine müdahale etmeyin” diye bagirmalarina ragmen, Kuzu,Komisyon çalismalarini sürdürdü. Baskan Kuzu, 5. maddeyi de okutarak, görüsmeleri sürdürdü.

Madde üzerinde söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, konusmasinin kesilmemesini istedi.

Kuzu, “Hakaret etmeden konusursan kesmem” derken, Kart da hakaret ederse gereginin yapilmasini istedi.

AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kasikoglu, “Merak etme, baska gereklerini de yapariz. Sen bir hakaret et de...” demesi, gerginlige yol açti.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakir, Kasikoglu'na yönelik, “Ates olsan cürmün kadar yer yakarsin. Delikanliysan gel, disarida görüselim” dedi.

Komisyon, verilen aranın ardından, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında yeniden toplandı.

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, AK Parti'nin, toplantının sabahki bölümünde verdiği ve konuşma sürelerini 5'er dakikayla sınırlayan önergenin oylanmadığını söyledi. Kuzu'nun, “şirretlik yapmayın” demesi üzerine, başta Ercenk olmak üzere CHP'liler tepki gösterdi. Ercenk, Kuzu'dan, sözünü geri almasını istedi.
Ercenk, önerge üzerinde konuşması bitmeden oylama yapıldığını, bunun, İçtüzüğe, Anayasa Komisyonunun çalışma sistemine, Anayasaya ve komisyon üyelerine hakaret olduğunu söyledi.

CHP'liler masaya vurarak, önergenin oylanmadığını, Ercenk konuşurken oylama yapıldığını, önergenin Anayasaya aykırı olduğunu ifade ettiler. Bu sırada, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ile AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mevlüt Akgün arasında tartışma yaşandı. İki milletvekili, ellerindeki cep telefonlarını masa üzerinden birbirine fırlattı. Ünlütepe ve Akgün'ü, araya giren milletvekilleri sakinleştirdi.

AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, CHP'nin çok sayıda önerge vermesini eleştiren sözü nedeniyle de CHP Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekçioğlu ile tartıştı.

CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇECEK

CHP ile AK Parti milletvekillerinin tartışması sırasında, teklifin, cumhurbaşkanının halk tarafından ve “5 artı 5” şeklinde seçilmesini öngören 4. maddesi, oylanarak kabul edildi. Sözlü tartışmaların ve yer yer milletvekillerinin birbirinin üzerine yürümesinin devam etmesi nedeniyle, toplantıya kısa bir süre ara verildi.

5. MADDEDE KABUL EDİLDİ

Haberin Devamı

TBMM Anayasa Komisyonu, Anayasa değişiklik  teklifinin, Anayasanın 102. maddesini değiştiren, cumhurbaşkanı seçimine  ilişkin 5. maddesini de kabul etti.

Haberin Devamı

Tartışmalarla kabul edilen maddeye göre, cumhurbaşkanı seçimi,  cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde;  makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden  60 gün içinde tamamlanacak. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan  aday, cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar  günü, ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oyu alan  iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan aday, cumhurbaşkanı  seçilecek.
       
İKİNCİ OYLAMADA TEK ADAY VARSA, REFERANDUM OLACAK
 
      
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya  seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan  adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesiyle yapılacak.  İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum  şeklinde olacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde  cumhurbaşkanı seçilecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan  cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, maddenin kabul edilmesinden sonra,  toplantıya ara verdi.

CHP'Lİ ARASLI'NIN, KOMİSYON BAŞKANI KUZU'YU ARKASINDAN İTMESİ ÜZERİNE, AK PARTİ'Lİ MİLLETVEKİLLERİ ARAYA GİREREK, KUZU'NUN ÇEVRESİNDE KORDON OLUŞTURDU

TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliği paketinin görüşmeleri, gergin bir ortamda sürdürülüyor.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, verilen aradan sonra toplantıyı açınca, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin 4. maddesinin oylanarak kabul edildiğini belirtti. CHP'li üyeler, madde ve madde üzerindeki önergeler okutulmadığını ileri sürerek itiraz etti.

Kuzu'nun “4. madde bitti” demesi üzerine, CHP'li milletvekilleri, “Allah, Allah” diye masa ve dolaplara vurarak tepkilerini ortaya koyarken, CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, Kuzu'nun üzerine yürüdü. Araslı,”Neyi oylattın?” diyerek, Kuzu'yu arkasından itti. Kuzu, oturduğu yerden kalkarken, AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ve bazı AK Parti'li milletvekilleri araya girerek, Kuzu'nun çevresinde kordon oluşturdu. Uzaklaştırılan Araslı, “Demokrasi istiyoruz. Fiili durum yaratıyorsunuz, yeter” diye bağırdı.



ANARŞİ ORTAMI

Haberin Devamı

Kart, Başkan Kuzu'yu, uygulamalarıyla “felsefi ve fiili anlamda anarşi ortamı yaratmakla” suçladı.

Kart'ın “Bu fiili durumun altında kalırsın” demesi üzerine Kuzu, “Anayasa Mahkemesine gidersiniz” diye karşılık verdi. CHP'li üyeler, Anayasa değişikliklerinin, Anayasa Mahkemesi incelemesine tabi olmadığını ifade ederek, Kuzu'yu, yanlış bilgi vermekle suçlayıp, “Deldin Anayasayı”, “Kimi kandırıyorsun” diye tepki gösterdiler.

Kuzu da “Halktan çekinmeyin, ayıptır” karşılığını verdi.

“BAKAN BİLE DUYMADI”

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, 4. maddenin okutulmadığını, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından da maddenin duyulmadığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, fotoğraf çektiği gerekçesiyle AK Parti Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu'nun üzerine yürüdü. Ersin ve Terzibaşıoğlu'nu, diğer milletvekilleri ayırırken, Terzibaşıoğlu fotoğraf makinesiyle salondan ayrıldı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, 5. maddenin tartışmalarla oylanmasından sonra, yanında oturduğu Devlet Bakanı Şahin'e dönerek, Burhan Kuzu'yu kast ederek, “Tımarhaneye sevk etmeli. Böyle şey mi olur?” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da Komisyonda aşırı gürültü olduğunu belirterek, “Böyle bir şey görmedim, duymadım, sükunet sağlanmalı” diye konuştu.

CHP'Lİ ÜYELER ANAYASA KOMİSYONU'NU TERK ETTİ

CHP'li üyeler sert tartışmaların yaşandığı Anayasa Komisyonu toplantısını terk etti. Komsiyonda şu ana kadar Anayasa değişikliği paketinin 5 maddesi kabul edildi.


 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!