Vekilden Erdoğan’a Güneydoğu raporu

Güncelleme Tarihi:

Vekilden Erdoğan’a Güneydoğu raporu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2005 01:19

AKP milletvekili Mahfuz Güler, 25 gün köy köy Bingöl’ü dolaşıp Başbakan Erdoğan için ‘Güneydoğu Raporu’ hazırlamış. Güler, Erdoğan’ın Diyarbakır gezisi öncesi raporunu vereceğini belirterek, ‘Olağanüstü Hal çok yanlış olur’ diyor.

SUİKASTTAN kıl payı kurtulan AKP milletvekili Mahfuz Güler 25 gündür köy köy geziyor. Bingöl dağlarında dolaşıp halkla konuşuyor.

Başbakan’ın Diyarbakır gezisine katılmak için Ankara’ya döndü. Uçağa binmek üzereyken Muş Havaalanı’nda yakaladım. Çantasında Erdoğan için hazırladığı ilk Güneydoğu raporu var. Konuşuyoruz. Sesinde hálá yaşadığı olayın izleri var. Güler, son derece kaygılı. ‘Tunceli, Diyarbakır ve Bingöl’de Olağanüstü Hal ilan edileceği söylentileri çok yoğun. Başbakan’a da söyleyeceğim. Büyük hata olur. Bölge yeniden dünyaya kapanır. Yine faili meçhul cinayetler yaşanır’ diyor. Rapora gelince, işte ana başlıkları:

EKONOMİK TABLO KORKUNÇ

Bölgede yaşanan yoksulluk tüyler ürpertici. Binlerce genç, işsiz oturuyor. Köylerde su, yol yok. Açıklanan 30 ekonomik paket sonuç vermedi. Halk artık inanmıyor. Büyük işadamları teşviklere rağmen bölgeye gelmedi. Gelenler ise ya yetersiz ya da korkup kaçıyor. Teşvik yasalarıyla biraz ekonomi kımıldadı. Ama kısa sürede hareket durdu.

PKK’NIN HEDEFİ AB PROJESİ

PKK, 3 Ekim’e kadar terörü tırmandıracak. AB projesini durdurmak için olağanüstü hal ilan edilmesini sağlamaya çalışıyor.

MÜTEAHHİTLER KORKUYOR

Asfaltlamayla PKK’nın yollara mayın döşemesini önlemek şart. Ama karayolları teknik altyapısı yok gibi. Terörden korkan müteahhitler de açılan ihalelere katılmıyor.

HALK DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARINDAN MEMNUN

Halk demokratikleşme ve insan hakları alanında atılan adımlardan memnun. Terör durunca biraz nefes aldı. Artık PKK’yı desteklemiyor. Halkı kaybetmemeliyiz. Halkın temel beklentisi bölgenin kalkınması ve işsizliğe çare bulunması.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETMEYİN

Yeniden Olağanüstü Hal ilan edilirse, geriye döneriz. Terörden rant sağlayanlara gün doğar. Halk bölgenin yeniden askeri yönetime geçmesinden korkuyor.

İşte Diyarbakır’a gidişine 24 saat kala Erdoğan’a sunulacak Güneydoğu raporu. Tablo ise oldukça karanlık.

4 bin polisten güvenlik

DİYARBAKIR’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gelişi öncesinde güvenlik güçlerince üst düzey tedbirler alındı. Emniyet birimlerindeki tüm izinler ikinci bir emre kadar iptal edilirken, Diyarbakır’ın giriş ve çıkışlarında, kentin önemli görülen noktalarında özel timler oluşturularak, şüpheli kişiler kontrol edilmeye başlandı. Bir bölümü özel harekát timlerinden oluşan 4 bin polisin görevlendirildiği Diyarbakır’da, olası korsan eylemlere karşı da ayrıca tedbir alındı. Emniyet yetkilileri, herhangi bir sorun yaşanmaması için polisin 24 saat görevi başında olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!