Vekil, milleti kovdu

Güncelleme Tarihi:

Vekil, milleti kovdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sağlık eski Bakanı ve DSP Balıkesir Milletvekili Mehmet Güven Karahan, Hayvanları Koruma Kanunu Taslağı'nın görüşüldüğü komisyon toplantısından, davet ettikleri hayvanseverleri kovdu. Karahan, zabıtaya hayvan öldürme yetkisi verilmesine karşı çıkan hayvanseverlere, ‘‘Bu yasayı siz mi çıkartacaksınız, biz mi? Tartışmayı uzatmayın, dışarı çıkın’’ diye bağırdı.

Hayvanların haklarını koruma kanunu yasası Meclis komisyonunda görüşülürken, Demokratik Sol Parti Balıkesir Milletvekili Mehmet Güven Karahan, komisyon toplantısına katılan STK (Sivil Toplum Kuruluşu) temsilcilerini kovdu. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak olan Hayvanları Koruma Kanun Tasarısı, Meclis Komisyonu'nda görüşülürken ilginç tartışmalar yaşandı. Komisyon toplantısına davetli olarak katılan Hayvan Hakları Derneği üyeleri ile komisyon üyeleri kanun tasarısının birçok maddesinde mutabık kaldılar. Ancak sıra kanun tasarısının kilit maddesi olan Zabıta Kanunu'na geldiğinde tartışmalar başladı. Belediye zabıtalarına, tedavisi mümkün olmayan hayvanları öldürme yetkisi veren düzenlemenin sokak hayvanlarının itlafına neden olacağını belirten hayvanseverler, komisyon üyeleriyle tartışmaya başladılar. Bu arada komisyon üyesi olan Sağlık eski Bakanı Demokratik Sol Parti Balıkesir Milletvekili Mehmet Güven Karahan hayvanseverlere bağırarak, ‘‘Bu yasayı siz mi çıkartacaksınız, biz mi? Tartışmayı uzatmayın dışarı çıkın’’ dedi. Komisyon toplantısının en önemli noktasında dışarı davet edilen hayvanseverler, Karahan'ın bu tavrını protesto ederek toplantıyı terk ettiler. Komisyon toplantısında bulunan ve toplantıdan dışarı atılan Hayvan Hakları Derneği üyesi Ayfer Uzunoğulları, toplantı boyunca milletvekillerinin ilginç yaklaşımlarıyla karşılaştıklarını, özellikle hayvanlara cinsel taciz konusunda bazı milletvekillerinin tacizi normal gören bakış açısına sahip olduğunu söyledi.

YENİ KATLİAMLAR OLUR

Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı'nın en önemli noktasının belediye zabıtalarının sokak hayvanlarını öldürme yetki ve sorumluluklarını düzenleyen maddesi olduğunu belirten Uzunoğulları, ‘‘Bu madde komisyondan geçtiği şekliyle yasalaşırsa, belediyelere toplu hayvan itlafları için yasal yetki verilmiş olur’’ dedi. Türkiye'de belediyelerin sokak köpeklerini kuduz olduğu gerekçesiyle öldürdüğünü hatırlatan Uzunoğulları, yeni yasanın, kuduz gerekçesiyle hayvan öldürmeyi serbest bıraktığını kaydetti. Kuduz olduğu gerekçesiyle öldürülen hayvanların kuduz olup olmadığının anlaşılması için 2 saatlik süre içerisinde resmi kurumlardan rapor alınması gerektiğini belirten Uzunoğulları, ‘‘Bu da bugünkü koşullarda imkansızdır. Kuduz olmayan bir hayvan öldürüldüğünde hayvanın hasta olmadığı ispat edilemeyecektir. Hayvanların haklarını koruma adına hazırlanan bu taslak, Meclis Genel Kurul'undan aynen geçtiğinde yeni hayvan katliamları gündeme gelecektir‘‘ diye konuştu. TBMM Komisyonu'nda görüşülerek Genel Kurul'a gönderilmeye hazır hale getirilen yasa tasarısında hayvanlara kötü mumeleyi önleyen birçok düzenleme bulunuyor. Ancak yasanın 40'ıncı maddesinde kuduz hayvanların belediye zabıtalarınca öldürülmesini serbest bırakan 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası yasasına atıf yapılıyor ve halen yürürlükte olan ve sorunlara yol açan bu yasa korunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!