...Ve açığa alındı

Güncelleme Tarihi:

...Ve açığa alındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Erol Evcil ile yakın ilişkisi olduğu öne sürülen ve hakkında çeşitli iddialar ortaya atılan İzmir Emniyet Müdürü Ahmet Demir, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alındı. Hakkındaki soruşturmanın selameti açısından açığa alındığını belirten Demir, ‘‘Devlet memuru yargısız infaz kurbanı olmamalı’’ dedi.

Ünlü tefeci Nesim Malki cinayetine karıştığı iddia edilen işadamı Erol Evcil ile yakın ilişkide bulunduğu öne sürülen İzmir Emniyet Müdürü Ahmet Demir, İçişleri Bakanlığı'nca açığa alındı.

İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği iki mülkiye başmüfettişi, önceki gün, ‘‘Soruşturmanın selameti’’ açısından, Demir'in açığa alınması teklifinde bulundular. Mülkiye müfettişlerinin talebini uygun bulan İçişleri Bakanlığı da Demir'i açığa aldı.

İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş, Malki cinayetiyle ilgili başlatılan soruşturmada bazı tanıkların Ahmet Demir'e yönelik iddialarda bulunduklarını belirtti, şunları söyledi:

‘‘Gönderdiğimiz Mülkiye Müfettişleri rapor verdiler. Tahkikatın selameti açısından 657 sayılı Kanun ile Memurin Muhakematı Kanunu'na göre İzmir Emniyet Müdürü Demir'i görevden uzaklaştırdık. İnşallah tahkikat sonucunda suçsuzluğu kanıtlanır ve görevine devam eder.’’

Aktaş, Demir'in suçlu bulunması halinde yaşal prosedürün süreceğini belirtti.

HESABIMI VERİRİM

Demir, kararı saygıyla karşıladığı açıklayıp, müfettişlere her türlü hesabı vermeye hazır olduğunu söyledi. Demir, ‘‘Soruşturmanın selameti açısından alınan kararı saygıyla karşılıyorum. Bugüne kadar kanunun emrettiklerini yaptım. Verilmeyecek hesabım da yok. Evcil'le tanışıyor olmam dışında hiçbir iddia doğru değil. Bir dönemin sorgulandığı inancındayım. Her türlü sonuca boyun eğerim. Soruşturmalar sonunda ayrıntılı açıklama yapacağım. Ancak, devlet memuru yargısız infaz kurbanı olmamalı’’ dedi. Demir'in yerine, Yardımcısı Ahmet Aycan, vekaleten getirildi.

VİLLA SAVUNMASI

Bu arada Demir'le, Bursa'da görev yaptığı dönemde yardımcıları olan Mehmet Türker, Yusuf İlhan ve Şevki Dinçal, Çeşme'de sahip oldukları villaların, ‘‘sıradan kooparatif evi’’ olduğunu öne sürdüler.

1987'de girdikleri kooperatiften mütevazı birer ev aldıklarını söyleyen Emniyet Genel Müdürlüğü APK Uzmanı Mehmet Türker, ‘‘O dönemde 100 bin lira taksitle ev sahibi olduk. 2 yıl önce evlerimizi teslim aldık. Bu kooperatif kurulduğunda Lütfü Tomuş Bursa Emniyet Müdürü, ben Mali Şube Müdürü, Ahmet Demir Asayiş Şube Müdürü, Yusuf İlhan ise Emniyet Müdür Yardımcısı görevindeydi. Evler 74-75 metrekare. Panjurları ve evin çeşitli aksamlarını ucuz olduğu için birlikte aldık. Ev bize 1,5-2 milyar liraya mal oldu. 30 yıllık devlet memuruyum, 25 yıl sonra emekli olan öğretmen eşim var. İki maaşla sıradan bir evimizin olması son derece doğal. Oğlum hem üniversitede okuyor, hem de ticaretle uğraşıyor. Bursa'da edindiğim evi bitirmeye çalışıyorum. İşte benim malvarlığım’’ dedi.

Demir de 11 yılda biten Çeşme'deki evin söylendiği gibi 25-30 milyar lira etmeyeceğini öne sürüp, ‘‘isteyene bunun yarı fiyatına hemen veririm’’ diye konuştu.

Bilecik Emniyet Müdürü Şevki Dinçal ise olayların dışında tutulmasını istedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!