Vay yargının haline

Güncelleme Tarihi:

Vay yargının haline
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı eski Müşteşarı Yusuf Kenan Doğan, hakkında taciz raporu hazırlayan müfettiş, Adalet Bakanlığı ve bunu yayınlayan iki gazete aleyhine 650 milyar liralık tazminat davası açıyor. Adalet dağıtmakla görevli hakim ve savcıların, kendisi hakkında düzmece rapor hazırlayan müfettiş Yılmaz Poyraz'a emanet edildiğini belirten Doğan, ‘‘Vay yargının haline, vay’’ dedi.

Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı Yusuf Kenan Doğan, dün Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'ya, kendisi için hazırlanan cinsel taciz raporunu tartışma çağrısı yaptı ve ‘‘Bana düzmece raporla siyasi komplo kuruldu, yargısız infaz yapıldı’’ dedi. Doğan, ‘‘Sayın Bakan bu raporu okudu. İçine sindirdiyse, kendisiyle her plaftormda tartışmaya hazırım. İşlerine son vermeme güvencesi versinler, bakanlıkta çalışanlara ait 30 tanık ifadesini daha kamuoyuna açıklarım’’ diye konuştu.

Raporu hazırlayan Müfettiş Yılmaz Poyraz'ı, ‘İftira atmakla, bir dönemi karalama kampanyası açmakla, ya ekmek ya ifade diyerek, emeği ile geçinen insanlardan baskı ile çirkin ifadeler almakla’ suçlayan Doğan, ‘‘Yılmaz Poyraz, 1,5 yıl boyunca cinsel taciz soruşturması yaptı. Yargıtay üyesi olmama, yetkisi dışında bulunmasına rağmen; suç işleme pahasına soruşturmayı yürüttü. Ne hazindir ki, bu sözde soruşturmayı yürütüp, düzmece raporu yazan kişi terfi ettirilip, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na getirilmiştir. Adalet dağıtmakla görevli hakim ve savcıların sicili bu şahsa emanet edilmiştir. Vay yargının haline vay’’ dedi.

Doğan dün eşi eşi Nazmiye Doğan ve müfettişe baskı altında ifade verdiklerini noterde tespit ettiren kişilerle basın toplantısı düzenledi. Nazmiye Doğan toplantıdan sonra gazetecilere, ‘‘Eşime siyasi komplo kurdular. Ben sonuna kadar onun yanındayım. Mehmet Ağar, tehdit ettiğinde de söylemiştim. 'Sonunda ölüm bile olsa mücadaleye devam et' demiştim’’ diye konuştu.

Doğan, Susurluk'la ortaya çıkan çeteciliğin bir numaralı sanığı Mehmet Ağar'ın, müsteşarlıktan ayrılmak istemediği ve Danıştay'da dava açtığı için soruşturma açtırdığını öne sürdü. Doğan, ‘‘Ağar o dönemde bana, 'O halde çamur atıp soruşturma açacağım. O zaman yazık olmayacak mı? Bu da olmazsa döğüşerek, bu işi çözeceğiz' demişti’’ ifadesini kullandı. Ağar'ın kendisine aracı gönderdiğini de belirten Doğan, şöyle devam etti:

‘‘Aracı olan bu arkadaşlarımız çok iyi niyetle bana 'Sen bu davadan vazgeç. Mehmet Ağar'la mücadele edemezsin, o adam seni perişan eder' gibi sözcüklerle telkinlerde bulunuyorlardı. Ben ise, 'Şantaja boyun eğmeyeceğim, kim elinden ne geliyorsa esirgemesin' diye yanıtladım.’’

Doğan, Poyraz hakkında 100 milyarlık, Bakanlık aleyhinde 150 milyarlık, raporu yayınlayan iki gazete hakkında ise toplam 400 milyarlık dava açacağını da açıkladı. Doğan, ‘‘Adalet er geç tecelli edecektir’’ dedi. Adalet eski Bakanı Mehmet Ağar ise Doğan'ın iddialarını ‘hayali senaryo’ olarak niteleyerek, ‘‘Ben bu soruşturma emrini imzaladıktan 15 gün sonra bakanlıktan ayrıldım. Bir kamu görevlisine cevap vermek bana yakışmaz’’ dedi.

Davaları, borç-harç açacak

Yusuf Kenan Doğan, açmayı düşündüğü 650 milyarlık davaların binde onu oranındaki harç miktarının 6.5 milyar olduğunu belirterek, ‘‘Maddi durumum elvermediği için davaları parti parti açmaya karar verdim. Ancak, borç harç bu davaların tümünü açacağım’ diye konuştu. Eşi Nazmiye Hanım’ın da destek verdiği Doğan, Poyraz hakkında bugün ya da yarın tazminat davası için mahkemeye başvuracağını belirtti. Doğan, Poyraz hakkında ayrıca, ‘‘Gerçeğe aykırı evrak tanzimi ve görevi kötüye kullanma, afaki suç yaratıp, birine yükleme’’ iddiasıyla yasal yollara başvurarak, ceza davası açılmasını isteyeceğini de kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!