‘Vatansever’ sanıkların tümüne tutuklama

Güncelleme Tarihi:

‘Vatansever’ sanıkların tümüne tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 14:43

DİYARBAKIR'da işsizleri kamu kurumlarına yerleştirecekleri, çiftçileri de gelir desteği sağlayacakları vaadiyle dolandırdıkları iddiasıyla haklarında dava açılan Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi Derneği ve Temiz Toplum Derneği'ne üye oldukları ileri sürülen 16 kişinin yargılanmasına başlandı. Davada 8 sanık tutuklu yargılanırken, tutuksuz yargılanan 8 sanık hakkında da ilk duruşmada tutuklama kararı verildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri geçen temmuz ayında yaptıkları operasyonda 16 kişi, silah ve mermilerle yakalandı. Sorgularından sonra adliyeye çıkarılan sanıklardan 8'i tutuklanırken, 8'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haklarında, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘kamu görevlileriyle ilişkili oldukları ve bir işin görüleceği vaadiyle dolandırıcılık yapmak’, ‘ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlaması yapılarak, 45 sayfalık iddianameyle dava açılan sanıkların, 26 ayrı suçtan toplam 835 yıl hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

8'İ TUTUKLU 12 SANIK KATILDI

Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yargılanmalarına başlanan sanıklar, hakim karşısına çıktı. Duruşmada tutuklu sanıklar Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi Derneği Güneydoğu Bölge Başkanı Yüksel Bayrak, İl Başkanı Mehmet Çoban, eski köy korucusu ve Başkan Yardımcısı Soner Akmeşe, Sekreter Mehmet Erkuş, üyeler Süleyman Bozan, Mustafa Taş, Ahmet Dilmen ve Temiz Toplum Derneği İl Başkanı Cihan Kayaalp ile tutuksuz sanıklar Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Haraketi Derneği eski Başkanı Burhan Deniz, üyeler Mehmet Hanifi Demirtaş, Süleyman Evren ve Zeynel Çan hazır bulundu.

Tutuksuz sanıklardan Vattansever Kuvvetler Güçbirliği Haraketi Derneği 2'nci Başkanı Abdurrahman Acar ile üyeler Abdurrahman Yona, Hasan Özmen ve Servet Deniz ise duruşmaya katılmadı.

Okunan iddianamede sanıkların mahkeme kararıyla dinlenen telefon konuşmaları da yer aldı. Sanıkların “Biz MHP'den daha fazla milliyetçiyiz. Bu ülkeyi çok seviyoruz ve bölünmesini istemiyoruz. Arkamızda asker var. İstediğimiz adamı maske takıp öldürebiliriz” diyerek haraç aldıkları, bazı kişileri kamuda iş bulmak ve çiftçileri de gelir desteği sağlamak vaadiyle dolandırdıkları ileri sürüldü.

İddianamede sanıkların, mahkemelerde lehlerine karar aldıracakları vaadinde bulundukları, bu kişilere “Bizim adliyede ve Yargıtay'da tanıdığımız hakimler var, onları devreye sokarız. Yalnız bu işlere para gidiyor. Hakim ve savcıların karılarına bilezik alıyoruz. Kendilerine para yediriyoruz” diyerek dolandırdıkları ileri sürüldü. Sanıkların, işleri hallolmayan kişiler paralarını geri istediklerinde de “Biz devletiz, kime gidersen git” dedikleri de iddianamede yer aldı.

İddianamede sanıkların, silah taşıma ruhsatı alabilmek için kendi otomobillerini kurşunlattığı, sonra da “Biz Leyla Zana ve Ahmet Türk için suç duyurusunda bulunduk, sürekli takip ediliyoruz” diyerek valiliğe başvurdukları ileri sürüldü.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİLER

Sanıklar iddianamedeki suçlamaları reddederken, bazı kişilerle yaptıkları telefon konuşmasında Yargıtay'daki dosyaları için yardımcı olacaklarını söylediklerini ancak maddi çıkar sağlamadıklarını söyledi. Kimseden kamuda işe yerleştirecekleri iddiasıyla para almadıklarını söyleyen sanıklar, Kamu Personel Sınavı sonuçlarını internetten okuyup tanıdıklarını bildirdiklerini söyledi.

Sanıklardan eski köy korucusu olduğunu belirten Soner Akmeşe, “Yakalanan Kalaşnikof benim silahımdır. Ben bir ideal uğruna bu derneğin başkan yardımcılığını yapıyorum. Kimseden para almadık, ayrıca aracımızın kurşunlanmasını biz organize etmedik” dedi.
Dolandırıldıklarını ileri sürenlerden 11 kişi duruşmada hazır bulundu ve iddianamedeki suçlamaları doğruladı. Ancak bu kişiler sanıklar hakkında kamu davası açıldığını, bu nedenle müdahil olmak istemediklerini söyledi.

TÜMÜNE TUTUKLAMA

Sanık avukatları ise aynı suçlamaya muhatap olan sanıkların bazılarının tutuksuz yargılandığını belirterek, diğerlerinin de tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, kuvvetli delil durumunu dikkate alarak tutuklu 8 sanığın tutukluluk halinin devamına, tutuksuz 8 sanıkla ilgili kuvvetli delil varlığını gösteren olguların olması nedeniyle tutuklanmalarına karar verdi.

Tutuksuz sanıklardan duruşma salonunda bulunan 4'ü, diğer 8 tutuklu sanıkla birlikte cezaevine gönderilirken, duruşmaya gelmeyen 4 sanık hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.

Mahkeme, Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Haraketi Derneği'nin kimlerden oluştuğunun bildirilmesi için emniyete, duruşmaya gelmeleri için de sanıkların mağdur ettiği diğer kişilere yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!