‘Vatansever' 11 sanığa tahliye yok

Güncelleme Tarihi:

‘Vatansever 11 sanığa tahliye yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2008 15:09

DİYARBAKIR'da ‘Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi' (VKGH) olarak bilinen dernek ile ‘Temiz Toplum Derneği' adıyla işsizleri kamu kurumlarına yerleştirecekleri, çiftçilere gelir desteği sağlayacakları, tutuklu ve hükümlülerin davalarını Yargıtay'da bozarak cezalarını düşürecekleri vaadiyle çok sayıda kişiyi dolandırıp paralarını gasp ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 20 sanığın tahliye istemi reddedildi.

Haberin Devamı

Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geçen yıl polisin operasyonu sonucu 1 Kalaşnikof tüfek, çok sayıda tabanca ve bu silahlara ait bol miktarda mermi, şarjör ve örgütsel dokümanlarla yakalanan 11'i tutuklu, 8'i tutuksuz, 1'i gıyabi tutuklu 20 sanığın yargılanmasına özel yetkili 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 5 duruşma 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ancak, görevsizlik kararı verildikten sonra özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkan tutuklu sanıklar VKGH Bölge Başkanı Yüksel Bayrak, İl Başkanı Mehmet Çoban, Genel Sekreter Mehmet Erkuş, üyeler Süleyman Bozan, Mustafa Taş, Ahmet Dilmen, Temiz Toplum Derneği İl Başkanı Cihan Kayaalp, eski başkan Burhan Deniz, üyeler Mehmet Hanifi Demirtaş, Süleyman Evren, derneğin 2'nci Başkanı Servet Deniz hazır bulundu.

Haberin Devamı

Tutuksuz yargılanan sanıklar Hür-Parti İl başkanı Hasan Özmen, Abdurrahman Acar, Zeynel Çan, VKGH Genel Başkan Yardımcısı ve eski köy korucusu Soner Akmeşe, Mersin Şube Başkanı Mesut Sezer, Abdullah Yekdeş, Şeyhmus Ercan, VKGH Genel Başkanı Taner Ünal ile gıyabi tutuklu Abdurrahman Yona duruşmaya katılmadı.

Duruşmaya getirilen tutuklu 11 sanık, tahliye isteminde bulundu. Sanık avukatları da mahkemenin yeniden görevsizlik kararı verip dosyanın yargılama yapmakla yetkili olan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Bu talebi reddeden mahkeme sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.

Haklarındaki suçlamalar

SANIKLAR hakında, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kamu görevlileriyle ilişkili oldukları görüntüsü verip bir işin görüleceği vaadiyle dolandırıcılık yapmak, ruhsatsız uzun ve kısa namlulu silah bulundurmak' suçlarından 30'ar yıl hapis cezası isteniyor. İddianamede sanıkların kişi ve kurumlar üzerinde etkili oldukları imajını verip kendilerine çıkar sağladıkları, çıkarları doğrultusunda cezaevinden adam çıkarma, ceza indirimi sağlama, iş arayan işsizleri işe yerleştirme ve ihaleye fesat karıştırma suçlarını işledikleri, ‘Biz bu ülkeyi MHP'den bile çok seviyoruz. Çok milliyetçiyiz, ülkemizi böldürtmeyiz' diyerek birçok kişiyi dolandırdıkları, parasını isteyenleri ölümle tehdit ettikleri, adam yaralamaktan tutuklanan Berat Gezer’in ailesine tahliye sözü verip 15 bin YTL aldıkları, Gezer'in 9,5 yıl ceza alması üzerine sanıkların aileye, ‘Şimdi işimiz daha kolaylaştı, Yargıtay'da tanıdık hakim, savcılar var. Onları devreye sokacağız, ama bu işlere de çok para gidiyor. Hakim, savcıların karılarına bilezik alıyoruz. Bunlar para yemeden iş yapmıyor. İşi olmuş bilin. Oğlunuz 15 gün sonra evdedir' dedikleri ancak, ailenin dolandırıldıklarını anlayıp paralarını istemesi üzerine sanıkların bu kez, “Bizim arkamızda askeriye var. Canımız isterse maske takar, istediğimiz adamı götürüp öldürürüz” diye tehdit ettikleri belirtiliyor.

Haberin Devamı


1 MİLYON YTL KREDİ VAADİ

Sanıkların ayrıca çiftçilerin arazilerinden ‘inandırıcı olsun' diye toprak numunesi alarak, “Size 1milyon YTL teşvik kredisi çıkaracağız. Ankara’dan işi hallettik, ama bu masrafları karşılayın” diyerek köylülerden 10 bin YTL aldıkları, dolandırıldıklarını anlayan köylülerin paralarını istemesi üzerine VKGH Bölge Başkanı Yüksel Bayrak'ın, “Git kime şikayet edersen et, zaten devlet dediğin benim ulan” dediği iddia ediliyor.

Sanıkların ayrıca cinayet suçundan 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Sercan Oruçlu’nun Yargıtay’daki dosyasında ceza indirimi yapacakları ve yargı organları üzerinde etkili oldukları vaadiyle ağabeyi Murat Oruçlu'yu 17 bin YTL dolandırdıkları, yine adam öldürmekten 60 yıl ceza alan Hasan ve Abdulvahap Güçlü'nün Yargıtay'daki dosyalarının bozulması için 15 bin YTL istedikleri, aile avukatının, parayı temin etmek için müvekiline ait evi satlığa çıkardığı, sanıkların valilikten silah ruhsatı alabilmek için, “Leyla Zana ve Ahmet Türk hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz için sürekli takip ediliyoruz. PKK bizi vurabilir” dedikleri ve inandırıcı olmak için kendilerine ait otomobili kurşunlattıkları savunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!