Vatandaşlıktan çıkarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlıktan çıkarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkan FP'nin İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili kararname, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Başbakan Bülent Ecevit, konuya ilişkin şunları söyledi:

‘‘Biz Merve olayıyla ilgili kararnameyi imzaya açtık. Bakanlar Kurulu'nu da gerekirse toplarız. Bildiğiniz gibi, yasalara göre çifte vatandaşlığın mümkün olduğu durumlarda bile bir başka ülkenin vatandaşlığını kabul edecek kimsenin önceden Türkiye'den izin alması gerekir. Oysa Merve Kavakçı böyle bir izin de almamış. Onun için bir kararname hazırlamamız gerekir. O da imzaya açılmış durumda.’’

Ecevit, ‘YSK’dan sonucu mu bekleyeceksiniz?' sorusuna ise ‘‘YSK'ya Bakanlar Kurulu kararı sunulacak’’ yanıtını verdi.

Kararnamede, şu ibare yer alıyor: ‘‘FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın, Türk Vatandaşlık Yasası'nın 25'inci maddesi gereğince, Türk makamlarından izin almaksızın, bir başka ülkenin vatandaşlığına geçtiği gerekçesiyle, Türk vatandaşlığından çıkarılmasına karar verilmiştir.’’

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan da sorulara, ‘‘Bakanlar Kurulu kararı çıksın, mahiyetini görelim. Neye dayandırıyorlar, neye istinaden düşürüyorlar? Gerekçesi vardır, gerekçesiz olmaz. Gerekçesini bir görelim ondan sonra bilgi veririz’’ dedi. Algan, Kavakçı'nın, sözkonusu Bakanlar Kurulu kararına karşı dava açma hakkının sorulması üzerine de, idari tasarruflara karşı her zaman dava açma hakkının bulunduğunu belirtti.

Bu arada Ecevit'in, kararnameyi imzaya açmadan önce, FP'yi son bir kez uyardığı ortaya çıktı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı önceki gün FP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül ve eski Grup Başkanvekili Salip Kapusuz ile biraraya getiren Ecevit, Kavakçı’yı Meclis'e getirmeyin, bu meseleyi de artık kesin olarak çözün' uyarısında bulundu. Kutan ise kurmayları aracılığıyla Kavakçı’yı Meclis'e getirmeyi düşünmüyoruz' mesajını gönderdi, ancak, Ecevit'in, ‘türbanlı milletvekili’ krizine artık bir son verilip, bu konunun kesin bir biçimde gündemden düşürülmesi yönünde ise kesin bir çözüm ortaya koymadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!