Varoşta Polat ağırlığı

Güncelleme Tarihi:

Varoşta Polat ağırlığı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1999 00:00

Fatih ALTAYLI
Haberin Devamı

İstanbul bu kez 1994 Yerel Seçimleri'nde yaşadığı şoku yaşamayacak. O dönem, SHP'li Zülfü Livaneli ve ANAP'lı İlhan Kesici favori, DYP'li Bedrettin Dalan plaseydi. Ancak aradan sıyrılan, Refahlı plase Tayyip Erdoğan oldu. 28 Mart sabahı İstanbul büyük bir şok yaşıyordu. Türkiye'nin en büyük kenti, 5 yıl Refahlı bir başkan tarafından yönetilecekti. Aradan beş yıl geçti. Herşeye olduğu gibi, büyük kentlerin Refahlı başkanlarca yönetilmesine de alıştı Türkiye. O yüzden de bu kez İstanbul'da sonuç ne olursa olsun, bir şok yaşanmayacak. Ama yine de İstanbul'da adı şimdi Fazilet olan aynı görüşe karşı bir konsolide başkan arayışı yok değil. Daha doğrusu Fazilet adayı dışındaki adaylar, oyları konsolide edebilmek için kendilerini Fazilet adayının tek rakibi olarak lanse etmeye çalışıyorlar. ANAP'lı Ali Talip Özdemir bu kozu en fazla kullanan aday. Özdemir seçim kampanyasını tam anlamıyla bunun üzerine kurmuş. Vaatleri bile Fazilet tipi. Fakat İstanbul'un, ‘‘Aydın’’ seçmeni Özdemir'in abartılmış vaatlere dayalı seçim sloganlarını biraz modası geçmiş buluyorlar. Özdemir ANAP'ı iyi sürüklüyor. Özdemir'in İstanbul'da alacağı oy, genel seçimde partisinin İstanbul'da alacağı oydan bir kaç puan fazla olacak.

POLAT, SEÇİCİ

Adnan Polat farklı bir kampanya yürütüyor. Polat'ın tavrı seçkinci. İstanbul'u bir ekiple yöneteceğini söylüyor. Anlaşılan ekibi kafasında hazır. 19 Nisan'ı bekliyor. Polat sessiz ve derinden ilerliyor. Alevi kesimde özellikle gençlerin oyları blok halinde Polat'ın. Sendikalardan da Polat'a destek var. Öyle ki, eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak DSP'de. Ancak DİSK genelde DSP'yi, yerelde ise Polat'ı destekliyor. Kemikleşmiş CHP oyları da Polat'a akacak. Polat'ın tek dezavantajı müteahhit olması. Vatandaşlar bunu tartışıyorlar. Kimileri, ‘‘İşini yürütmek için başkan oluyor’’ diyor. Buna kızanlar ise ‘‘Kardeşim işini Başkan olmadan daha iyi yürütür. Bugüne kadar başkan mıydı, işini yürüttü. Şimdi gözler üzerinde olacak’’ diye karşı çıkıyorlar. Zekeriya Temizel geç başladığı İstanbul'daki kampanyasında sıkı çalışıyor. Ancak havası İstanbul'a belediye başkanı değil de, ‘‘Voyvoda’’ olacakmış gibi. İstanbul'u yönetmeye değil de, İstanbul'a lideri adına sahip çıkmaya geliyor. Bütün adaylar, ne yapacaklarını anlatırken, Temizel nelerin yapılmayacağını anlatıyor. Değişik bir taktik. Temizel'in tek olumlu yanı çok dürüst olması. Anneannem de çok dürüsttür. Yeterli mi? Kafalarda şansı yok. Ancak sandık başına giden seçmen 6 ayrı oy pusulasıyla uğraşamayıp, tamamında gönlündeki partiye basarsa, DSP rüzgarıyla Temizel oy alabilir. Fakat taksicisinden, küçük esnafına çok sevmeyeni var. Maliye Bakanlığı dönemi Temizel'in ‘‘Bizans’’taki handikapı.

PROJELERİN ‘ALP’İ

MHP adayı Ahmet Vefik Alp'in şansızlığı partisi. Çünkü MHP İstanbul'da çok güçlü değil. İstanbullular proje ve vizyon bazında Alp'i çok beğeniyor. ANAP veya DSP'den aday olsa seçilirdi. MHP'de ise neredeyse imkansız. DYP adayı Yalçın Özer'in ise adını bilen yok. Hatta kimileri DYP'nin İstanbul'da aday gösterdiğini bile bilmiyor. Yüzde 5 alsa büyük başarı. İstanbul ilginç. Kimi adaylar partilerinin üzerinde, kimileri ise partilerinin oranlarının çok altında oy alıyorlar. Bunun istisnası ise Fazilet... Ali Müfit Gürtuna Fazilet seçmeni dışında oy alamayacak. Tayyip Erdoğan ‘‘Dam’’a düşmese, Fazilet'i İstanbul'da kimse yıkamazdı. Gürtuna, Erdoğan'ın yarısını zor alır. Eski ANAP'lı olduğu için Özdemir'in üstüne oynuyor. Gizliden gizliye ise Polat'ı rakip görüyor. Polat'ın tabanından oy çalamayacağı içinde Özdemir'le savaşıyor. Varoştaki oyunu Polat'a kaptırıyor, farkında değil... Kent içinde ise Özdemir oyunu almaya çalışıyor. İstanbul bu kez de garip bir seçime giriyor. Kim kazansa sürpriz. Kim kaybetse sürpriz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!