Vampirler aramızda

Güncelleme Tarihi:

Vampirler aramızda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gösterimdeki ‘‘Bıçağın İki Yüzü’’nün kahramanı Blade hem vampir, hem insan; vampirler kadar güçlü ve insanüstü özelliklere sahip. Ama Blade vampirleri ortadan kaldırmaya and içmiş. Kanı bol tutulmuş aksiyon ağırlıklı bir vampir filmi.

Haftanın yeni filmlerinden ‘‘Bıçağın İki Yüzü’’ (Blade) aksiyon yanı ağır basan bir vampir filmi. Hükümetten büyük şirketlere, hukuktan ekonomiye, toplumun her kademesinde gizlice örgütlenerek insanlığı ele geçirmek isteyen vampir grubuyla onların ezeli düşmanı yarı insan-yarı vampir Blade (Wesley Snipes) arasındaki mücadeleyi anlatıyor. Filme adını veren kahraman, daha ana rahmindeyken, annesinin bir vampirin saldırısına uğramasıyla, insanüstü özelliklere sahip bir çocuk olarak doğar. Blade tam bir insan değildir, ama insanlardan yanadır. Vampir özelliklerini kullanarak, insanlığa hükmetmek isteyen vampirlerin başı Deacon Frost'u (Stephen Dorff) alt etmek için mücadeleye girişir. Diğer insanlar gibi gün ışığına çıkabilen Blade, gece olunca, vampir güçleri sayesinde düşmanına sezdirmeden yaklaşarak, elinden hiç düşürmediği keskin bıçağıyla iş görür.

Blade, 1973'te Marv Wolfman ve Gene Colan'ın çizgilerinde hayat bulan ilk Afro-Amerikalı kahraman. Bu çizgi-romanı beyazperdeye uyarlayan İngiliz Stephen Norrington kariyerine videoklipler çekerek, filmlere özel efektler yaparak başlamış; ‘‘Bıçağın İki Yüzü’’, onun ilk Amerikan filmi. Oyunculara gelince: Wesley Snipes, ünlü siyah yönetmen Spike Lee'nin ‘‘Mo' Better Blues’’ ve ‘‘Jungle Fever’’ filmlerinde rol almış, Sylvester Stallone ile ‘‘Demolition Man’’de, Sean Connery ile ‘‘Rising Sun’’da oynamıştı. ‘‘Money Train/Para Treni’’nde de izlediğimiz aktör, son olarak Mike Figgis'in ‘‘One Night Stand/Bir Gecelik Aşk’’ında Nastassia Kinski ile başrolleri paylaştı. Stephen Dorff'un rol aldığı filmler arasında ‘‘I Shot Andy Warhol’’, (Jack Nicholson ile) ‘‘Blood and Vine’’ ve (Harvey Keitel ile) ‘‘City of Industry’’ bulunuyor. Peckinpah, Scorsese, Cimino ve Alan Rudolf gibi yönetmenlerle çalışan yılların oyuncusu Kris Kristofferson, filmde Blade'e yardım eden Whistler'ı canlandırıyor. ‘‘Breaking the Waves/Dalgaları Aşmak’’tan hatırladığımız Udo Kier'in yanısıra, N'Bushe Wright ve Donal Logue da filmde önemli roller üstleniyorlar.

BIÇAĞIN İKİ YÜZÜ

BLADE

Yönetmen: Stephen Norrington

Senaryo: David S. Goyer

Görüntü: Theo van de Sande

Müzik: Mark Isham

Oyuncular: Wesley Snipes (Blade), Stephen Dorff (Deacon Frost), Kris Kristofferson (Whistler), N'Bushe Wright (Karen), Donal Logue (Quinn), Udo Kier (Dragonetti), Traci Lords (Racquel), Arly Jover (Mercury)

1998 ABD yapımı, 115 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!