Valilik 'Sezer' yerine 'Zilan' adında ısrarlı

Güncelleme Tarihi:

Valilik Sezer yerine Zilan adında ısrarlı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2009 12:35

BATMAN Belediye Meclisi'nin 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in adını taşıyan bulvara ‘Zilan Bulvarı’ adının verilmesi kararını, valilik kararın çoğunluk bulunmadan alındığı gerekçesiyle geri çevirdi. Bu kez olağanüsü toplanan Belediye Meclisi üçte iki çoğunlukla bulvara yeniden ‘Zilan’ adı verilmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı

DTP'li Batman Belediyesi, 4 Mart 2009 tarihindeki oturumunda Ahmet Necdet Sezer Bulvarı’nın adını, ‘Zilan Bulvarı’ olarak değiştirip, kararı valiliğe gönderdi. Batman Valiliği, kararın alınmasında Mecliste çoğun bulunmadığı gereçesiyle onaylamayarak geri çevirdi. Belediye meclisi olağaüstü toplanarak, üye sayısının üçte iki çoğunluğuyla bulvara yeniden ‘Zilan’ adını, bir parka da Irak’ın kuzeyinde bulunan Avaşin Nehri’nin adını verererek kararı yeniden valiliğe gönderdi.

Batman’ın DTP’li Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, ilk kararın ardından yaptığı açıklamada, ‘Zilan’ adının Tunceli’de intihar saldırısı düzenleyerek 9 askeri şehit eden 33 askerin de yaralanmasına neden olan PKK’lı ‘Zilan’ kod adlı Zeynep Kınacı, Beşirci İlçesi’nde yaşayan ‘Seyyid Mevlana Muhammed Kasım-i Zilan Hazretleri’ ile 1930 yılında Sason İlçesi’nde güvenlik güçlerine karşı isyan çıkarıp yaklaşık 100 askeri şehit eden ‘Zilan’ aşiretini de çağrıştırabileceğini söylemişti.
Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, ‘Zilan Bulvarı’ adınını verildiği ve bağlantı kurulabileceğini söylediği 3 ’Zilan’ şunlar:

Haberin Devamı

- 1996 yılında Tunceli’de canlı bomba olarak intihar saldırısı düzenleyip, 9 askerin şehit olması, 33 askerin de yaralanmasına neden olan ‘Zilan’ kod adlı PKK’lı Zeynep Kınacı.
- Batman’ın ilçesi olan Sason’da 1930 yılında Malabadi Köprüsü yakınlarında güvenlik güçlerine karşı isyan başlatan ve girdiği çatışmada 100’e yakın askeri şehit eden Zilan aşireti.
- Hazreti Ali'nin soyundan gelen, Batman’ın Beşiri İlçesinde yaşayan ve 1953 yılında da yaşamını yitiren Seyyid Muhammed Kasım-i Zilan. Tasavvuf dünyasının üstadı, alim ve evliyanın en büyüklerinden biri olarak gösterilen Zilan, insanları hakka davet eden, onlara doğru yolu gösterip onları hakikate kavuşturan ve kendilerine Silsileyi Aliyye denilen büyük alim ve velilerin 36’ncısı olarak gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!