Vali, 4 ayı değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Vali, 4 ayı değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

İzmir'den 4 ay önce İstanbul Valiliği'ne atanan Kutlu Aktaş, görevde olduğu süreyi değerlendirdi. Aktaş, İstanbul'daki en önemli sorunun trafik olduğunu belirtti.

İstanbul'da yaklaşık 4 ay önce Valilik makamına oturan Kutlu Aktaş, görev süresini Hürriyet'e değerlendirdi. Vali Aktaş, büyük kentin büyük sorunları olduğunu, günde 12-13 saat çalıştığını fakat 'şikayetçi olmadığını' söyledi. Aktaş'la söyleşimiz şöyle:

İzmir'den sonra İstanbul?

Sürprizle karşılaşmadım. Daha önce bilgi sahibiydim. Göç, trafik, eğitim sağlık, ulaşım, enerji. Medya o kadar gelişti ki o ilin sorunlarını bilmek için yaşamak şart değil.

İşe nereden başladınız?

En acil sorun olarak huzuru ele aldık. Herkes işine rahat gidip gelebilmeli. Bunun için yoğun operasyonlar yaptık, hem polis hem jandarma mıntıkasında. Bu arada sel oldu, cuma olayları oldu. Olaylar büyümeden asayiş sağlandı.

Son günlerde öğrenci olayları arttı. Polisin gruplara farlı davrandığı öne sürülüyor?

Hakim olacak güçteyiz. Öğrencilerin büyük çoğunluğu olayları tasvip etmiyor. 150 bin öğrenci var üniversitelerde, olaylara karışanlar 500-600. Taviz vermeyeceğiz. Polis ayırım yapmaz. Yapılmaması için arkadaşlarla görüştüm.

Ulaşım için önerileriniz oldu?

Trafik de huzurun bir parçası. Kamuoyundaki hassasiyet sağlık ve eğitimi solladı. Günde 1.5 milyon insan 2 kıta arasında gidip geliyor. Köprülerden geçen araç sayısı 400 bin. Yollarda 1 milyon araç dolaşıyor. Uzun vadede, deniz yolu, raylı sistem ve karayolunu kapsayan master planınını belediye yaptırıyor. Kısa vade için yurtdışında ya da üniversitelere rapor hazırlatacağız. Tek sürücü yasağı olabilir mi dedik çok eleştiri aldık. Kamuoyu desteklemedi, mahsurlarının yararlarından daha çok olduğu anlaşıldı. Levent Kırca da hicvetti. Aldığımız tedbirlerle az bir rahatlama oldu. Kamyonet yasağı getirdik, mesai saatlerini düzenledik.

Sorunların ana kaynağı göç?

Göçü yasal düzenleme ile önlemeli. Düzenle kentleşme için devletin tahdit getirebileceği hükmü anayasada var, ama kanun yok. Büyük kentler için sınırlama getirilmeli. TBMM'nin yapması gereken bir husus.

Hastane baskınlarınız ses getirdi.

Hastanelerde işleyişi düzeltememiz lazım. Noksanlar var. Devlet hastanelerinin hiç birinde MR cihazı yok. Özel hastanelerde 50 milyona çekiyor. Fakir vatandaşın bunu çektirmesi mümkün değil. Diyaliz ve bilgisayarlı tomografi eksikleri var. Bunları düzeltebiliriz.

Derslik konusunda iddialısınız.

Bu iddia gerçekleşti. 2 bin 500 dedik, 2 bin 600 oldu. İnşallah, eylül ayında bunlar açılacak. 2 şey daha yapacağız, öğretmenleri 80 - 90 öğrenciye ders verir durumdan kurtarmak, nakil ve atamalarında, yükselmelerde taraf tutmamak.

Halk günlerine daha çok kimler geliyor.

Her hafta 50-60 kişiyle görüşüyoruz. Vatandaş için bir çıkış noktası. Hiç bir yere gidemeyen, sorununa çözüm bulamayan vatandaşlara imkanlar ölçüsünde yardımcı oluyoruz. Geçen gün, bayan görüntüsünde biri geldi. Transseksülelim, ameliyat olmak istiyorum dedi. Yardımcı olun diyor, sağlık müdürüyle görüşmesini sağladım. Vatandaştır gelecek.

Ekmek konusunda bir kargaşa yaşanıyor.

Halkın ekmeği ile oynanmasın, koruyalım, dediler. 2 tür ekmek çıkaralım, biri kaliteli, biri de biraz düşük kaliteli olsun, dediler. Ölçtük, biçtik. Uygulamaya gelince 30 bin liralık ekmeği çıkartmadıklarını belirledik. Benim tespitime göre 8- 10 fırın çıkarıyor sadece. Esnaf odaları birliğine itiraz ettik. 30 bin liralık ekmeği çıkarın ya da 35 bin liralık ekmeği indirin dedik. Reddettiler. Şimdi mahkemeye gittik.

Kendinize ait zamanda neler yapıyorsunuz?

İstanbul'da çok yoğunum. Sorunlar çok, onlarla boğuşmaktan pek kendime vakit kalmıyor. Çalışma süresi 12- 13 saatten aşağıya düşmüyor. Geceleri de gitmem gereken yerler oluyor. Ama şikayetçi değilim, Allah sağlık versin. Birileri bu işi yapacak. Bülent DEMİR

Aktaş'ın 10 önemli sorunu

Tek sürücülü yasaktan Levent Kırca'ya bile konu olunca vazgeçtik.

Önce huzurun sağlanmasına yönelik operasyonlar yaptık.

Trafik, eğitim ve sağlığı sollamış durumda.

Halk gününde transseksüeller bile yardım istemeye geliyor.

Sözünde durmayan fırıncıları mahkemeye verdim.

Büyükşehire göç yasayla sınırlandırılmalı.

Derslik kampanyasında iddiamız gerçekleşti.

Öğrenci olaylarına hakim oluruz, polis taraf tutmaz.

Hastane baskınları sürecek.

Kendime ayıracak zamanım yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!