Uzungöl de kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Uzungöl de kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇED raporu iptal edildi

Biyoçeşitlilik ve genetik rezerv açısından dünyanın en değerli doğa parçalarından biri kabul edilen Fethiye'deki Gemile Koyu'ndan sonra, Trabzon'un cennet köşesi Uzungöl de yok olmaktan kurtuldu. Uzungöl'e kurulacak hidroelektrik santralının ÇED raporu, 100 kişiden 83 kişinin ‘‘ret’’ kararıyla iptal edildi.

Başbakanlık'ta yapılan, çeşitli bakanlıkların ve bağlı il müdürlüklerinin temsilcileri ile şirket yetkililerinin katıldığı toplantıda, Uzungöl'ün ÇED raporu incelendi ve oylamaya sunuldu. Oylamaya katılan 100 kişiden 83'nün ÇED raporunun bu haliyle Uzungöl'e zarar vereceği gerekçesiyle ret oyu kullanması sonucu, rapor iptal edildi.

Uzungöl'e kurulacak hidroelektrik santralının ÇED raporunu hazırlayan PARMAŞ Endüstriyel Araştırmalar Şirketi, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Deresi üzerine kurulacak Dilek-Güroluk Hidroelektrik Santrali'nin de ÇED raporunu hazırlamıştı. Çevrecilerin ve bilim adamlarının büyük tepki gösterdikleri Fırtına Deresi'yle ilgili raporun iptal kakarı da Danıştay'da bekliyor.

DOĞANIN NE ÖNEMİ VAR

Çaykara-Dernekpazarı-Of ve Hayrat ilçelerini kapsayacak OSHES santralinin ilk çalışmasına 1989 yılında başlandı. Yap-işlet-devret modeliyle Türk firması MAPA ile Norveç firması NORANDEL tarafından yapılacak ve 5 yılda tamamlanması planlanan santral 700 milyon dolara mal ocaktı.

Santralın tamamlanmasıyla yılda 1 milyar 100 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecekti. Yer yüzeyinin altından açılacak tünellerle su, Dernekpazarı'nda kurulacak santrale taşınacak ve inşaat süresi boyunca 712 bin metreküp hafriyat çıkarılacaktı. Tünel açımları sırasında 27 ton dinamit kullanılacaktı. 5 regülatör, 1 baraj ve 1 ana bina inşaatından oluşan santralın ömrü ise 100 yıl olarak belirlenmişti.

SU ALTINDA KALACAKTI

Uzungöl'ü oluşturan Haldızen Deresi'nin önüne kurulacak setlerle göl suyu 110 santim yükseltilecek ve su yükselmesi sırasında göl ile burun buruna bir hayat geçiren yerleşim birimleri ile doğal bitki örtüsü de sular altında kalacaktı. Gölün çıkışındaki suyun oluşturduğu 12 kilometrelik Solaklı deresinin bütün suyun tünellere akıtılacak ve tamamen kurutulacaktı. Dolayısıyla derede yaşayan tahta balığı ve büyük lekeli alabalıkların yaşamı da tamamen yok olacaktı.

DÜNYADA BENZERİ YOK

Uzungöl Belediye Başkanı Kadir İnan, santral inşatının ÇED raporunun iptal edilmesini ‘‘aklın ve sağduyunun galip gelmesi’’ olarak yorumladı. Başkan İnan da şöyle dedi:

‘‘Böyle bir doğaya santral kurma fikri kimden çıktı bilmiyorum. Her yıl ortalama 200 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayan Uzungöl'e santral inşaatının başlamasıyla birlikte hiçbir turist gelemeyecekti. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan ÇED toplantısında yapılan oylama sonucunda rapor iptal edilmiştir. Şirket yetkilileri çok uğraştılar, ama hayal dünyasında yaşadıkları açıkça ortada. Beni ve orada bulunan 83 kişiyi ikna edemediler. Böyle bir santral projesine onay vermelerini zaten bekleyemezlerdi. Cennet artık kurtuldu.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!