Uzun yolculuklarda pıhtılaşma tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Uzun yolculuklarda pıhtılaşma tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2001 00:00


Amerikalı araştırmacılar, uzun süren uçak ve otomobil yolculukları yapanlarda adale kasılması ve kan pıhtılaşması meydana geldiğini açıkladı.

Sürekli aynı şekilde oturmanın, damarlardaki kanın pıhtılaşmasına yol açtığı, bu yüzden her saat başı veya iki saatte bir yürümenin gerekli olduğu belirtildi.

Mayo Klinik bilim adamları, sürekli hareketsizlik sonucu meydana gelen kan pıhtısının akciğere ulaşması durumunda öldürücü olduğunu açıkladı.

Uzun yol şoförlerinin ve uzun yolculuk yapanların zaman zaman ayak bileklerini germeleri ve oturdukları yerde hareket etmeyi denemeleri salık veriliyor. Uzun yolculuklarda yeterli su veya meyve suyu içilmesi ve alkolden kaçınılması gerektiği belirtildi.

Uzun yolculuklarda bağdaş kurarak oturulmamasına değinen araştırmacılar, sigara tiryakilerinin uzun yolculuklarda hareketsiz kalmalarıyla riski artırdıklarına değiniyor.

Bu yolculuklarda, kanser hastaları, hormon tedavisi görenler, hamile kadınlar ve ameliyat geçirmiş olanlar daha fazla risk altında bulunuyor.

Araştırmacılar, bu kişilerin, kan pıhtılaşmasını önleyen bir ilaç alıp almamaları konusunda, yolculuktan önce mutlaka doktora danışmalarının önemine işaret ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!