Uzman gözüyle liderlerin mizah anlayışı

Güncelleme Tarihi:

Uzman gözüyle liderlerin mizah anlayışı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 08, 2005 12:26

DSP eski Sivas Milletvekili psikiyatri profesörü Cengiz Güleç, siyasi parti liderlerinin mizah anlaşı hakkındaki görüşlerini açıkladı.

Haberin Devamı

Cengiz Güleç, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Başbakanlar Bülent Ecevit ve Mesut Yılmaz, eski SHP Genel Başkanı Erdal İnönü ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mizah yetenekleri ve duyguları açısından notlar verdi.

  Â

Cengiz Güleç’le ODTÜ öğretim üyesi felsefeci Profesör Ahmet İnam’ın, "Şen Profesörler" başlığıyla Hayvan dergisinde yaptığı söyleşilerin bu ayki konusunu mizah oluşturdu. Güleç, Freud’un ruhsal açıdan sağlıklı olmanın "çalışabilmek, sevebilmek ve gülebilmek" şeklinde üç ölçütü olduğuna yönelik sözlerini hatırlatarak, "Mizah duygusunun kaybolmasının bir patoloji (hastalık) olduğunu" belirtti.

 

Haberin Devamı

Güleç, mizahtan rahatsızlık duyanların "nörotik ve narsist insanlar" olduÄŸunu ifade ederken, "Mizah genelde zekayla ilintili gözükür ama bu aslında duygusal dünyamızın mizaha açık oluÅŸuyla ilgilidir. Olsa iyi ama yüksek zeka iÅŸi deÄŸil, duygusal olgunlukla alakalı. Sadece kendi varlığından haberdar insan mizah üretemediÄŸi gibi, yapılandan da anlamaz" dedi.Â

 

ECEVİT VE YILMAZ’A SIFIR

 

Güleç, Ahmet İnam’ın eski bir milletvekili ve psikiyatri profesörü olarak politikacıların mizah yeteneklerini nasıl bulduğunu sorması üzerine liderleri şöyle tanımladı:

  Â

"MilletvekilliÄŸim boyunca Ecevit’in mizah yeteneÄŸine hiç ÅŸahit olmadım.ÂMesut Yılmaz'ın ne bir espri yaptığını gördüm, ne de anladığını. Oysa Erdal Ä°nönü’de müthiÅŸ bir mizah duygusu vardı. Hem kendine yapılan takılmalara açıktı, hem de kendisi sürekli mizah üretirdi. BeÄŸenmediÄŸimiz Demirel’in bile mizaha karşı duygusal motivasyonu Ecevit’ten iyidir. Demirel üzerine yapılanlar ciltler doldurur, ciddi bir rahatsızlık duyduÄŸunu görmedim. BeÄŸenmediÄŸimiz Erbakan’ın bile belli bir mizah duygusu vardı."

 

Haberin Devamı

ERDOĞAN’IN MİZAHA TAHAMMÜLÜ YOK

 

Ahmet İnam’ın, "Benim 20 kedimin hiçbiri bu olaya karışmadı. Ancak ’Tayyipler Alemi’ kapağını çok sevdim, ufak bir Penguen logosu var ya, oradan bile bakıyordu Tayyip. Erdoğan’da ne mizah duygusu var, ne de içgörü" sözleri üzerine Güleç, Erdoğan için şunları söyledi:

  Â

"Bir misyona gark olduğunda, o, zamanla bütün varlığını sarmaya başlıyorsa, psikolojik açıdan benim ilgi alanıma girmeye başlıyorsun demektir. En çok mizaha konu olabilecek insanlar bunların arasından çıkar. Bütün dünyaya, ancak davasına hizmet ölçüsünde değer veren bir adam, mizah üretemez. Hatta bir aşamadan sonra yaptığı işin sorgulanamaz olduğunu da düşünmeye başlar. Bu, despotluk geleneğine bağlanabilecek bir yaklaşım. Benlik ihtiyacı, takdir edilme ihtiyacı çok yüksek bir insanın, mizaha tahammülü olabilir mi? Erdoğan, ’Siz susun, ben bilirim bu işleri’ diyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!