Uzaydan arabaları bile sayacaklar

Güncelleme Tarihi:

Uzaydan arabaları bile sayacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikan uzay mekiği Endeavour, bugün tarihi bir yolculuğuna çıkıyor. Endeavour, dünyayı santim santim tarayıp dünyanın en ayrıntılı üçboyutlu haritasını çıkaracak. Radyo dalgaları sayesinde yeryüzündeki her girinti çıkıntı, her tepe, hatta her ev, her otomobil ve yol tek tek tespit edilecek.

SON anda herhangi bir aksilik çıkmazsa Endeavour uzay mekiği 6 kişilik bir ekiple bugün uzaya fırlatılacak. 11 gün sürecek gezi sırasında 230 km yükseklikten dünya, adım adım, santim santim taranacak. Bu çalışmalar sonunda, bugüne kadar yapılmış dünyanın en ayrıntılı ve doğru haritası ortaya çıkacak.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve Alman Hava ve Uzay Yolculuğu Merkezi (DLR) tarafından geliştirilen iki radar dünyanın fotoğraflarını çekecek. Endeavour'dan önce 60 metre uzunluğunda bir anten kolu çıkacak. Bu kolun ucunda bir tarayıcı anten yer alacak. Anten ve uzay mekiğinden dünyaya 11 gün boyunca sürekli radyo dalgası gönderilecek. Dünya çarpan radyo dalgaları, yeryüzünün bütün detaylarını, girinti çıkıntı ve şekillerini tespit ederek geri dönecek. Bu bilgiler, uzay mekiğinin tarayıcısında tam 13 bin 500 diskette toplanacak. Bu bilgilerin işlenmesi sonucu ‘‘3D’’ adı verilen dünyanın üçboyutlu haritası çıkacak. Üçboyutlu harita, bildiğimiz iki boyutlu haritalardan çok farklı ve çok daha kesin bilgili olacak. Aranan her şey haritada yer alacak.

Bu projede yer alan Alman Hava ve Uzay Yolculuğu Merkezi (DLR) uzmanlarından Dr. Thomas Weyer , ‘‘Şimdiye kadar uzaydan yapılan çekim tespitlerinde 1000 metreye kadar bir kayma ve yanılma oluyordu. Yeni yöntem sayesinde en fazla 60 metrelik bir sapma olacak’’ diye konuştu.

Bu çalışma ne işe yarayacak

Radyo dalgaları sayesinde her ev, her ağaç ve her otomobil tek tek tespit edilip görülüebilecek.

Bilgisayar programları sayesinde nereye cadde açılabileceği, cep telefonları için en uygun nereye aktarıcı konulabileceği belirlenecek.

Hatta hangi semtte, hangi marka otomobillerin park edili olduğu bile tespit edilebilecek.

Haritada dünyanın tüm yükseklikleri ve çukurları üçboyutlu halde görülebilecek. Bu, hem pilotlara büyük yarar sağlayacak, hem de otomobil sürücüleri için yeni yön bulma sistemleri geliştirilebilecek.

Yeryüzündeki maden yataklarının, ormanlık ya da kurak alanların sınırları kesinlikle belirlenecek. Dünyanın küresel ekolojik dengesini korumak için daha çabuk kararlar alınabilecek.

Sel, taşkın, yanardağ patlaması gibi afetlerin nerelere kadar etkili olabileceği çok önceden potansiyel olarak bilinecek ve insan yerleşimlerinin buralardan uzak kurulması sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!