Uzaydaki ilk köpek ne zaman öldü?

Güncelleme Tarihi:

Uzaydaki ilk köpek ne zaman öldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2002 14:44

2 Kasım 1957'de Sputnik 2 uzay aracıyla Dünya yörüngesine gönderilen ilk canlı olan Leika adlı köpeğin, o dönemde Sovyet yetkililerinin söylediği gibi bir hafta sonra değil, uzaya çıkışının hemen sonrasında öldüğü açıklandı. Sovyet yetkilileri Leika'nın yörüngede bir haftaya yakın süre yaşadıktan sonra, acı çekmeden öldüğünü bildirmişlerdi.

Haberin Devamı

BBC'nin haberine göre, Leika'nın akıbetine ilişkin yeni bilgi, Houston'daki Dünya Uzay Kongresi'nde, Moskova'daki bir enstitüde görevli Dr. Dimitri Malashenkov tarafından kamuoyuna açıklandı. Uzay tarihçilerinin "sürpriz" olarak değerlendirdikleri açıklamayla, Laika'nın kaderiyle ilgili 40 yıllık spekülasyonlar sona erdi.

Dr. Malashenkov'un verdiği bilgilere göre, Leika Sputnik 2'nin fırlatılmasından birkaç saat sonra yüksek ısı ve panikten öldü.

Laika, uzay görevi için seçilmeden önce Moskova sokaklarında dolaşan sahipsiz bir köpekti. Sovyet yetkilileri Sputnik 2 uzaya gönderildikten sonra, köpeğin Dünya'ya canlı olarak dönmeyeceğini ve uzayda öleceğini açıklamıştı. Bu açıklama, pek çok gözlemcinin tepkisine neden olmuştu.

LEİKA NE ZAMAN ÖLDÜ?
Dr. Malashenkov'un verdiği ayrıntılı bilgilere göre, yerçekimsiz ortamın etkilerini görebilmek için Laika'nın vücuduna alıcılar yerleştirilmişti. Bu alıcılar köpeğin nabzının giderek düştüğünü tespit etti. Kayıtlara göre uzay kapsülünün içindeki ısı ve nem giderek arttı ve kapsülün fırlatılmasından 5 ile 7 saat sonrasında köpekten gelen yaşam belirtileri kesildi.

Bu bilgiler açıklanmadan önce, Laika'nın yörüngede en az dört gün boyunca hayatta kaldığı sanılıyordu.

Laika'nın mezarına dönüşen Sputnik 2, Dünya'nın etrafını 2570 kez döndü ve 4 Nisan 1958'de atmosfere girerek parçalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!