Uzay madenciliğinde hedef alınabilecek en değerli maden nedir?

Güncelleme Tarihi:

Uzay madenciliğinde hedef alınabilecek en değerli maden nedir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 15:16

Uzay madenciliği nedir? Elmas uzay madenciliğinde hedef alınabilecek en iyi maden midir? Teknolojik anlamda uzaydan elmas elde edebilecek düzeye geldik mi? İşte uzay madenciliğinde hedef alınabilecek en değerli maden nedir sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Asteroitler birçok değerli metal içerdikleri için uzay madenciliğinde hedeflenen gökcisimlerinin başında geliyor. Teknolojik gelişimler için ihtiyaç duyulan bu metaller Dünya’da nadiren bulunduğundan olağanüstü bir değere sahipler. Asteroitlerde metalin yanı sıra, hidrojen ve oksijeni kolayca elde edebildiğimiz su buzunu da çıkarma imkanı var. Bu da uzaya yolladığımız ve Dünya yörüngesi yakınında hareket etmesi hedeflenen araçların roketleri için ideal bir yakıt.

Alternatif olarak, bu tür yakıtlar arasında bir de diğer gezegenlerden elde edilebilecek olanlar var. Örneğin, Satürn’ün uydusu Titan, metan ve hidrokarbonlar açısından zengin bir atmosfere sahip. Hatta yüzey koşulları, bu içeriğin hem sıvı hem de katı formda bolca bulunduğunu işaret ediyor. Titan’ın metan gölleri, Dünya’daki tüm petrol rezervlerinden daha fazla hidrokarbon içermekte. Ekvator hattına yakın bölgelerde yer alan koyu renkli organik kum tepeleriyse gezegenimizdeki kömürün yüzlerce kat fazlasını bulunduruyor. Ama şimdilik Titan’a kadar yolculuk yapıp, bu madenleri Dünya’ya getirebilecek durumda değiliz. Zaten getirsek bile bunlar mevcut yakıt seçimimize alternatif oluşturacak türden çevreci yakıtlar değil. Yakıt meselesini bir kenara bırakıp, evrende çok az bulunan değerli taşlara odaklanırsak durum değişir. Böyle egzotik materyallerin peşine düşeceksek, Güneş Sistemi içinde birçok gezegeni hedefleyebiliriz. Örneğin, Uranüs ve Neptün’ün mavi-yeşil atmosferleri altında bolca su buzu, amonyak ve metandan oluşan yapılar olduğu bilinmekte. Yüksek basınç altında metan, hidrojen ve karbona dönüşüyor. Böyle bir durumda kristalleşerek kafes örgüsüne benzer geometrik bir form alıyor. Biz bunun gezegenimizdeki örneğine elmas diyoruz. Uranüs ve Neptün’ün yüzeyine saçılmış olan elmasların bir çakıl taşıyla dev kayalar arasında değişen büyüklüklerde olduğu tahmin ediliyor. Bunlar, gezegenlerin yüzeyinde ince bir tabaka oluşturmuş da olabilir.

Haberin Devamı

Tabii ki asıl mesele tüm bu değerli metal ve taşların nasıl çıkarılacağı. Şu an için bir gezegene gidip orada değerli malzeme aramak söz konusu bile değil. Çünkü her şeyden önce bu çok yüksek bir maliyet demek. Bu nedenle bize daha yakın olan asteroitleri hedef alıyoruz.  

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!